Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Νέο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο

Υπό την απειλή των ευρω-προστίμων η συγκυβέρνηση προωθεί άρον-άρον τη χωροθέτηση και εγκατάσταση νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με γνώμονα την εξεύρεση νέων πεδίων δραστηριότητας στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση, συγχρηματοδοτούμενη βεβαίως από κρατικούς πόρους.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», κατά τη διάρκεια της οποίας, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μανιάτης έστειλε σαφές μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες, όπου ήδη έχουν επιλεγεί ή θα επιλεχθούν στο άμεσο μέλλον για την εγκατάσταση νέων μονάδων, ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα φτάσει «μέχρι τέλους»:

«Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα διασφαλισμένη χρηματοδότηση, διασφαλισμένη χωροθέτηση, περιβαλλοντική αδειοδότηση και να υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιτρέπουν το αυτονόητο και προφανές, δηλ. την υλοποίηση του έργου. Και δεν είναι δυνατόν η χώρα να κινδυνεύει για άλλη μία φορά από πρόστιμα και ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, δεν το επιτρέπει η ίδια η κοινωνία. Εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τέλους...», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μανιάτης, αφού έδωσε χαρακτηριστικά... «εθνικού προβλήματος» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι αποτελούν «πρόκληση και στόχο για τη χώρα» οι επενδύσεις στον τομέα και πρόσθεσε ότι το υπό διαβούλευση «εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων» θα έχει εξαετή χρονικό ορίζοντα προγραμματισμού έως το 2020. Είναι γνωστό ότι τα ανάλογα έργα που έχουν ως τώρα προχωρήσει δίνονται σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα 12 διαφορετικά έργα διαχείρισης αποβλήτων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα μέσω προγραμμάτων «ΣΔΙΤ» (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα), που με την ολοκλήρωσή τους θα καλύπτουν το 40% της επικράτειας και το 55% του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες, έχουν ήδη οριστεί ανάδοχοι, στην Περιφέρεια της Αττικής επίκειται στο αμέσως επόμενο διάστημα η ανάδειξη αναδόχων και παράλληλα προχωρούν οι διαγωνισμοί στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου, με στόχο το 2016 οι νέες μονάδες να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ