Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κυβερνητικές επαφές με τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Την πρώτη τους συνάντηση - διάρκειας τριών ωρών - είχαν τελικά, χτες, σε «μυστική τοποθεσία» οι εκπρόσωποι της πακιστανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, με στόχο να καθορίσουν «οδικό χάρτη» για τη λήξη των μεταξύ τους συγκρούσεων. Η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ δηλώνει ότι προσέρχεται στις επαφές με «ανοιχτό μυαλό».

Επαφές με εκπροσώπους των Ταλιμπάν είχε και η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι στο Αφγανιστάν που - σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης της χώρας στο «Ρόιτερς» - έγιναν «στο Ντουμπάι πριν από τρεις εβδομάδες... αλλά ακόμα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα».

Η «διαπραγματευτική» διάθεση των Ταλιμπάν και των κυβερνήσεων τόσο του Πακιστάν όσο και του Αφγανιστάν εκφράζεται σε μια περίοδο που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία (ανα)καθορίζουν την παρουσία τους στην περιοχή και οι διάφορες μερίδες των αστικών τάξεων μελετούν τις κινήσεις που θα τους εξασφαλίσουν προνομιακό ρόλο. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια δυνάμεων, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, να διασφαλίσουν την παρουσία στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν και μετά τη λήξη του 2014. Σχέδια, βεβαίως, τα οποία δεν αποκλείεται να «σκοντάψουν» σε ανταγωνισμούς με τους ντόπιους εκπροσώπους των μονοπωλίων, όπως συμβαίνει με τη - μέχρι σήμερα - άρνηση της αφγανικής κυβέρνησης να συμφωνήσει στην παραμονή Αμερικανών για εκπαίδευση και στήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης και του Στρατού για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Λάουρα Λούκας Μάγκνουσον, να δηλώνει ότι «ο Πρόεδρος δεν έχει πάρει ακόμα αποφάσεις για την αμερικανική παρουσία μετά το 2014».

Πάντως, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με τις αφγανικές αρχές να ανακοινώνουν ότι επιχείρηση στην περιοχή Ανγκαρα της πόλης Γκαζνί οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλάχ Γκιουλ Μοχάμεντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ