Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - «ΓΕΝΕΥΗ ΙΙ»
Προς νέο γύρο διαπραγμάτευσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, σε συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, σε συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη
Ο πρώτος γύρος της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία στην Ελβετία (γνωστή και ως «Γενεύη ΙΙ») ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με μικρές διαφοροποιήσεις από την πρώτη μέρα στις 22/1, οπότε έγινε η πρώτη παράλληλη συνάντηση των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συνασπισμού» με τον διεθνή μεσολαβητή ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, στο Μοντρέ.

Κατά δήλωση του διεθνούς μεσολαβητή, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει «πλατύ», με τη διαφορά ότι μέσα στο 10ήμερο των διαπραγματεύσεων, ο ίδιος κατάφερε να διακρίνει, έστω και αμυδρά, κάποια σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κοινό έδαφος» στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, που, όπως ανακοινώθηκε, θα αρχίσει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 10 Φλεβάρη.

Ωστόσο, κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως βασικό εμπόδιο στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης παραμένει η συζήτηση για το σχηματισμό ενός «μεταβατικού» κυβερνητικού φορέα.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και δη στην απαίτηση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ορισμένων περιφερειακών δυνάμεων συμμάχων τους για οριστική αποχώρηση του Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, από την ενεργό πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η στενή σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπουτάινα Σαμπαάν, άφησε για πρώτη φορά στα μέσα της βδομάδας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η Δαμασκός με το σχηματισμό μίας, όπως είπε, «μεγάλης κυβέρνησης», δηλώνοντας επί λέξει στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι που λέγεται μεταβατική κυβέρνηση. Δε μας πειράζει, όμως, μια μεγάλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας»...

Από την άλλη, ο Αχμαντ Τζάρμπα, επικεφαλής του συριακού αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συνασπισμού» (που είναι μια από τις πολλές ομάδες των αντικαθεστωτικών), επέμεινε στην προχτεσινή συνέντευξη που δόθηκε με το τέλος του πρώτου μέρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στη συγκρότηση ενός μεταβατικού συριακού κυβερνητικού φορέα «με πλήρεις εξουσίες», λέγοντας πως αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της ειρήνης». Ενδιαφέρον είναι παράλληλα το γεγονός ότι ο Τζάρμπα δέχθηκε και θα μεταβεί για πρώτη φορά στη Μόσχα, μεθαύριο, Τρίτη, μετά από πρόσκληση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Είναι πάντως σαφές πως ώσπου να ξαναρχίσει το επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης (μετά το πρώτο δεκαήμερο τρέχοντος μηνός), θα ενταθούν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και τα παζάρια τόσο ανάμεσα στη Συρία και διεθνείς οργανισμούς με σημείο αιχμής τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία απομάκρυνσης των συριακών χημικών όπλων που βρίσκεται μόλις στο 5%. Ως γνωστόν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, είχε εκφράσει την Πέμπτη «ανησυχία» για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία απομάκρυνσης των συριακών χημικών όπλων, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα ο διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας στη Γερουσία, άφησε υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι συριακές αρχές να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής βιολογικών όπλων. Δεν θα πρέπει έτσι κανείς να αποκλείει μία αιφνίδια αρνητική τροπή και κλιμάκωση της έντασης στη Συρία με αφορμή τα χημικά όπλα, στο πλαίσιο, βεβαίως, των πιέσεων που ασκούνται για «επίλυση» και τερματισμό της σύρραξης.

Εντονες, στο μεταξύ, παραμένουν και οι φανερές όσο και οι παρασκηνιακές διεργασίες σχετικά με αυτόν τον σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό πως για χτες, Σάββατο, είχε προγραμματιστεί (εκτάκτως στο Μόναχο, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του Λακχντάρ Μπραχίμι) συνάντηση του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Η εκπρόσωπος του Μπραχίμι, Κορίν Μομάλ Βανιάν, σημείωσε μάλιστα ότι η συνάντηση του διεθνούς απεσταλμένου αποφασίστηκε να γίνει από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ