Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντεπίθεση

«Κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι δυσάρεστες για όλα τα μέλη τους. Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους είπε: "Η ανισότητα έχει βαθύνει. Καθήκον μας είναι να το αντιστρέψουμε αυτό". Την Τετάρτη, η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε το νέο πολιτικό της πρόγραμμα, μιλώντας για μια "οικονομία κοινωνικής αγοράς" που έχει στόχο την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα εξασφαλίζει την κοινωνική πρόνοια και μεγαλύτερη ισότητα. Το θέμα το γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα (...) γνωρίζουμε πόσο κινδυνεύουμε από την ανισότητα και πόση ανάγκη έχουμε την πραγματική ισότητα μεταξύ των πολιτών» (από την «Καθημερινή»). Ο Ομπάμα αύξησε το μισθό του στενού πυρήνα των κρατικών υπαλλήλων, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους τίποτα, η Μέρκελ θα δίνει συντάξεις στα 63 χρόνια, αλλά μετά από 45 χρόνια δουλειάς. Μέτρα ούτε σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον ορυμαγδό των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Και όμως ψάχνουν μέτρα για να μην πεθαίνουν οι εξαθλιωμένοι. Σαν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δηλαδή επιδόματα-φιλοδώρημα, που εξάγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. Οταν ακούς τους αστούς να στενοχωριούνται για τις κοινωνικές ανισότητες, βγάλ' τους τη μάσκα του «καλού Σαμαρείτη». Με αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

Κόντρες αντιλαϊκές

«Την τακτική της στρουθοκαμήλου ακολούθησαν και χθες Σαμαράς και Βενιζέλος παραβλέποντας την ουσία των εκτιμήσεων της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας και ασχολούμενοι με προχθεσινές δηλώσεις του Ο. Κάρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ο ευρωβουλευτής αναγκάστηκε να ανασκευάσει. "Η τρόικα πέθανε, η δράση της σε όποια χώρα πήγα ήταν καταστροφική" δήλωσε χθες ο Ο. Κάρας». Αυτά έγραφε την Παρασκευή το απόγευμα η ιστοσελίδα της «Αυγής». Βεβαίως, ο Ο. Κάρας έχει δηλώσει και τα εξής, τα οποία αποσιωπά η «Αυγή»: «Η τρόικα ήταν αναγκαίο κακό, γιατί η ΕΕ δεν διέθετε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά παρά τα λάθη, οι προσπάθειες υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει, ούτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει». Επιλεκτική χρησιμοποίηση από την «Αυγή» των δηλώσεων του Ο. Κάρας ως μέσου αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αντιπαράθεση πολιτικών με κοινό στρατηγικό πλαίσιο για την Ευρωζώνη και την καπιταλιστική ανάπτυξη, που εκφράζει τις ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης και όχι αντιπαράθεση ανάμεσα σε αντιλαϊκή και φιλολαϊκή πολιτική.

Ενεργειακό πανηγύρι

«Eτοιμη είναι η έκθεση της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία ερεύνησε τον θαλάσσιο χώρο της Δυτ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Τα επεξεργασμένα δεδομένα της έκθεσης της εταιρείας PGS, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μανιάτη, παραδόθηκαν σε μια πλήρη βάση δεδομένων, που, μέσα από τη μορφή των data rooms, θα εγκατασταθούν (πέραν των Αθηνών) στο Χιούστον (ΗΠΑ), στο Οσλο (Νορβηγία, συνεργάζονται με ΗΠΑ) και στο Λονδίνο (Αγγλία) ώστε να διευκολύνονται στην ενημέρωσή τους υποψήφιοι επενδυτές». (Από την «Ημερησία»). Η ίδια εφημερίδα πληροφορεί ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέρος σε δύο ενεργειακά συνέδρια ένα στις ΗΠΑ και ένα στην Αγγλία για να προωθήσει την πώλησή τους. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία στον άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα που προκρίνουν οι ΗΠΑ, που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στη Μεσόγειο στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τυχαία η σημειολογία για ΗΠΑ - Αγγλία; Το αναφέρουμε επειδή στους ανταγωνισμούς στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη κόντρα στη Γερμανία βρίσκεται η Αγγλία, αλλά παρεμβαίνουν και οι ΗΠΑ. Αλλά αυτοί είναι ανταγωνισμοί αστών που τους πληρώνουν οι λαοί.Ο ενεργειακός πλούτος θα τεθεί στην υπηρεσία του λαού μόνο όταν γίνει κοινωνική ιδιοκτησία του με εργατική λαϊκή εξουσία.

Η «Φίατ» σε Αγγλία - ΗΠΑ

Η «Φίατ», έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, που συγχωνεύτηκε με την «Κράισλερ», μεταφέρει τη φορολογική της έδρα στη Βρετανία. Παράλληλα θα εισαγάγει τις μετοχές της στη Γουόλ Στριτ, ενώ θα παραμείνει εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ως δευτερεύουσα επιλογή. Στον όμιλο «Fiat Chrysler» ανήκουν οι «Jeep», «Dodge», «Alfa Romeo», «Maserati and Ferrari». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τη «Φίατ». Για την ώρα τα εργοστάσια παραγωγής της Ιταλίας παραμένουν στη χώρα. Η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου ανοίγει το δρόμο για μετακινήσεις έστω και της φορολογικής έδρας για μείωση της φορολογίας, ως ένα μέσο αύξησης κερδών. Η εισαγωγή επίσης των μετοχών της στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη δείχνει τάση «αποδέσμευσης» από το πλαίσιο της Ευρωζώνης για άντληση κεφαλαίων. Σημεία των καιρών; Πάντως είναι ενδεικτικό των επιλογών τμημάτων του κεφαλαίου της τρίτης μεγαλύτερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, που μάλλον έχει σχέση με τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Για τους εργαζόμενους, που τους έχουν τσακίσει μισθούς, συντάξεις, κανένα όφελος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1907 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.

1925 Με επικεφαλής το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μετά τον πόλεμο, με κύριο αίτημα την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης. Η αγροτιά ενώθηκε με την εργατιά και μαζί κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι Αρχές απάντησαν με σφαίρες. Χωροφυλακή και στρατός άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα 4 εργάτες και 2 αγρότες να πέσουν νεκροί. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Ο αγανακτισμένος λαός αντεπιτέθηκε και τελικά κατέλαβε τη Νομαρχία. Ακολούθησε ένα άγριο κύμα τρομοκρατίας και διώξεων. 27 αγωνιστές παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο της Λάρισας, όπου 13 εξ αυτών καταδικάστηκαν συνολικά σε 62 χρόνια φυλάκιση.

1943 Λήγει η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ, που κράτησε 140 μέρες και έληξε με τη συντριβή της 6ης γερμανικής στρατιάς. Η νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ σηματοδότησε την αλλαγή στο ρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε σύμβολο της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του ιμπεριαλισμού, καθώς και της γενικότερης πάλης κατά του φασισμού.

1947 Το βράδυ της 2ης του Φλεβάρη του 1947, σε μια περίοδο όπου ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, η Αθήνα «φωτίζεται» από μια επιγραφή που εμφανίζεται στη βορινή μετόπη της Ακρόπολης και γράφει: «Να φύγουν οι Αγγλοι»! Ηταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού.

1949 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα Τρίκαλα.

1950 Συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΠ) από το ΚΚΕ και τους Ι. Σοφιανόπουλο, Αλ. Σβώλο, Ηλ. Τσιριμώκο, Ν. Γρηγοριάδη και Στ. Χατζήμπεη.

1950 Πεθαίνει ο Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

1958 Σε Αθήνα, Πειραιά, Καβάλα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις μητέρων που διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Ελλάδας σε πυρηνικό προγεφύρωμα.

1967 Η ΙΑ' Σύνοδος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ (2 - 4/2/1967) ασκεί κριτική στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για την αποδοχή της απόφασης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναβληθεί το Γ' Συνέδριο της ΕΔΑ. Η κριτική αυτή αποτελούσε έκφραση της υπό εξέλιξη εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ και της πολεμικής της φραξιονιστικής - οπορτουνιστικής ομάδας με αιχμή την ΕΔΑ.

1970 Πεθαίνει ο Μπέρτραντ Ράσελ, Αγγλος νομπελίστας μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, που φυλακίστηκε δύο φορές επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ