Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες παρεμβάσεις Ευρωπαίων

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οτι τα επιτελεία της ΕΕ παρακολουθούν στενά τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, διαμηνύοντας προς κάθε πλευρά ότι τυχόν ανακατατάξεις δεν θα γίνουν ερήμην τους, αναδεικνύουν οι συνεχείς παρεμβάσεις αξιωματούχων της λυκοσυμμαχίας για το σκάνδαλο διαφθοράς και όσα εξελίσσονται γύρω από αυτό.

Ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ευρωπαίος επίτροπος Νιλς Μουίζνιεκς άσκησε ξανά κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν με αφορμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο (το οποίο ενέκρινε τελικά χτες η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) για το διορισμό των δικαστών και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από την ταχύτητα με την οποία τέτοιες προτάσεις φτάνουν στο Κοινοβούλιο. Οτιδήποτε επηρεάζει την αμεροληψία και την αυτονομία του δικαστικού σώματος θα έπρεπε να γίνεται με πολλή προσοχή και καλό σχεδιασμό, με συμβουλές όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και διεθνώς», δήλωσε ο Λετονός διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανός Ελμαρ Μπροκ τόνισε σε γραπτή του δήλωση ότι η ανεξαρτησία και αμεροληψία της δικαιοσύνης αποτελούν παράγοντα-κλειδί στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Συνέστησε ακόμα εναρμόνιση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων με τις συστάσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες προσδοκούν να εξελιχθούν ανεμπόδιστα οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Αναλυτές εκτιμούν πως η πορεία των δικαστικών ερευνών και η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις επαφές που θα έχει στις 21 Γενάρη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί επίσημες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μεταθέσεις 20 εισαγγελέων

Στο μεταξύ, οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση «κονταροχτυπήθηκαν» με αφορμή τις μεταθέσεις 20 εισαγγελέων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλοί που ερευνούσαν την υπόθεση που ξέσπασε στις 17 Δεκέμβρη.

Επιπλέον, ακυρώθηκαν οριστικά οι εντολές προσαγωγής που είχε δώσει ο εισαγγελέας για 41 πρόσωπα στις 25 Δεκέμβρη, οι οποίες δεν είχαν εκτελεστεί επειδή οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τις υλοποιήσουν. Μεταξύ αυτών ήταν και εντολές για την προσαγωγή του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ