Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανταγωνισμοί και διαχείριση της κρίσης στο «κάδρο»

Εφ' όλης της ύλης η ατζέντα των συναντήσεων με τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης

Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, όπου θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τους Γάλλους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, και αφού προηγούμενα είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ε. Βενιζέλος μετέβη στην Ουάσιγκτον όπου συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι.

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, «θα έχει διαβουλεύσεις για θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και για ζητήματα που άπτονται της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ». Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητήσουν τις ελληνοαμερικανικές και ευρωατλαντικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενεργειακά ζητήματα και το ρόλο που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει χρονικά με τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ το «κάδρο» των συναντήσεων Βενιζέλου στις ΗΠΑ συμπληρώνει η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να παρέμβει και μέσω της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ, για λογαριασμό των δικών της μονοπωλίων.

Αύριο, Παρασκευή, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, τον οποίο θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ζητήματα όπου έχουν κατά καιρούς παρέμβει φανερά ή υπογείως οι Αμερικανοί, προκρίνοντας άλλα μείγματα αστικής διαχείρισης για έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, ο Βενιζέλος θα συναντηθεί, στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρ. Μενέντεζ, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ε. Ρόις. Τέλος, αναμένεται να έχει επαφές με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών «δεξαμενών σκέψης» (τα περιλάλητα «think tanks»), καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ