Παρασκευή 19 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT AIR»
Αυτοσχεδιασμοί του FBI

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-

Οι αυτοκτονικές τάσεις του συγκυβερνήτη οδήγησαν 216 ανθρώπους και του ίδιου συμπεριλαμβανομένου στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, λίγα μίλια από τις ακτές της Μασαχουσέτης! Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών του FBI, που ένας εξ αυτών άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο με αποτέλεσμα να κάνει το γύρο του κόσμου και να προκαλέσει απίστευτη αναταραχή κυρίως στην ίδια την Αίγυπτο.

Χωρίς να υπάρχει ουδένα εύρημα ή υπόδειξη ότι υπήρχε κάποια μηχανική ή ηλεκτρονική βλάβη στο μοιραίο «Μπόινγκ 767» των Αιγυπτιακών Αερογραμμών τα ερωτηματικά πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η προχτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι το FΒΙ αναλαμβάνει πλέον την έρευνα καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, δημιούργησε νέα δεδομένα σε αυτή την τραγωδία. Μία μόλις μέρα μετά, μία ακόμη νέα θεωρία ήρθε να προστεθεί σε όσες έχουν κατά καιρούς ακουστεί. Βασιζόμενοι οι ερευνητές του FBI σε μία και μόνο έκφραση του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους της πτήσης 990, Γκαμέελ Ελ Μπατουτί: «Αποφάσισα τώρα. Αφήνω την τύχη μου στα χέρια του Θεού» έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο πολύπειρος πιλότος και οικογενειάρχης, χωρίς οικονομικά ή προσωπικά ή και ψυχολογικά προβλήματα, ήθελε να αυτοκτονήσει παρασύροντας μαζί του στον υγρό του τάφο και άλλους 216 αθώους ανθρώπους.

Χωρίς επισήμως να έχει ανακοινωθεί κάτι από το FΒΙ, όλοι προδικάζουν ότι η αιτία είναι αυτή, παρότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν - βασιζόμενοι στις πληροφορίες που προέρχονται από την ανάγνωση των στοιχείων των δύο μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους - επίσης ότι η φράση αυτή ειπώθηκε πριν την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου, αλλά παρ'όλα αυτά ο ίδιος προσπάθησε να σώσει το αεροπλάνο όταν βουτούσε με τη μύτη και απίστευτη ταχύτητα με κατεύθυνση τα νερά του Ατλαντικού.

Πάντως, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτή τη νέα θεωρία ως «αδόκιμη και μη ολοκληρωμένη» συμπλέοντας τρόπο τινά με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και περισσή αγωνία όλη την πρόοδο των ερευνών από την ημέρα της πτώσης και εμφανίζονται ενοχλημένοι εάν όχι οργισμένοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες ο Αιγύπτιος υπουργός Πληροφοριών Σαφουάτ Σερίφ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν λάβει καμία επίσημη έκθεση με τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ χαρακτήρισε όλες τις δημοσιεύσεις που εμφανίστηκαν στα ξένα ΜΜΕ για τα πιθανά αίτια της πτώσης και συντριβής του αεροσκάφους ως «θεωρίες και φαντασίες, που όμως δεν έχουν καμία σχέση μετά τα γεγονότα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς». Ανάλογο είναι το κλίμα που επικράτησε και σε όλες τις αιγυπτιακές εφημερίδες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μεγάλη εφημερίδα του Καίρου «Αλ Αχράμ» στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, παρότι στέκεται με σεβασμό προς τους {Αμερικανούς ερευνητές}τους συνιστά «υπομονή για να αποφευχθούν βιαστικά και αστήρικτα συμπεράσματα», ενώ παρράλληλα θέτει μία σειρά ερωτημάτων όσον αφορά την ασφάλεια των αεροδρομίων στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να γίνει αφορμή για μία τοποθέτηση βόμβας ή ακόμη για πύραυλο που εκτοξεύτηκε και μπορεί να χτύπησε το αεροπλάνο και ουδείς ποτέ δε σκέφτηκε να ερευνήσει αυτές τις υποθέσεις. Παράλληλα, η «Αλ Σάαμπ» αναρωτιέται γιατί η CΙΑ ανέλαβε την εξέταση των δύο «μαύρων κουτιών και γιατί ποτέ δεν επιτράπηκε στις αιγυπτιακές αρχές να αναμειχθούν από την αρχή στις έρευνες που διεξάγονταν»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ