ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο ΙΡΑ τείνει κλάδο ελαίας

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Τα συνθήματα υπέρ του IRA δεσπόζουν στις καθολικές περιοχές

Associated Press

Τα συνθήματα υπέρ του IRA δεσπόζουν στις καθολικές περιοχές
Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, αναμένοντας να κάνει αυτή την πολυπόθητη κίνηση που θα σημάνει ότι συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις και προχωρά στον αφοπλισμό, ώστε κάποια στιγμή να ενταχθεί στη νέα πραγματικότητα που προσπαθούν να διαμορφώσουν, αυτή της «ειρηνικής» Βόρειας Ιρλανδίας. Πάντως, αν και ο IRA δείχνει την πρόθεση να συμμορφωθεί, μία βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία μάλλον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πλέον το μπαλάκι ξαναπέφτει στην αυλή των Ενωτικών Προτεσταντών, που έχουν εξαρχής πολλές επιφυλάξεις.

Η ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού έγινε χτες και αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα διορίσει ένα μεσολαβητή στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό του μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ανακοίνωση του IRA, που μεταδόθηκε από ιρλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έγινε ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για παγιοποίηση μιας διαρκούς ειρήνης στη βρετανική επαρχία, ύστερα από τριάντα χρόνια βίας. Συγκεκριμένα, το εδρεύον στο Δουβλίνο πρακτορείο ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του IRA θα βρίσκεται σε επαφή με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Αφοπλισμό, τον απόστρατο Καναδό στρατηγό Τζον ντε Τσάστλεν.

«Ο IRA επιθυμεί να επιταχυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία και αφού υπάρξουν οι θεσμοί που προβλέπονται στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, του περασμένου χρόνου, η ηγεσία του IRA θα διορίσει εκπρόσωπο για να αρχίσει συζητήσεις με τον στρατηγό Τζον ντε Τσάστλεν και την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή για τον Αφοπλισμό». Αυτή ακριβώς η ανακοίνωση ήταν και το μοναδικό θέμα των διμερών συνομιλιών που είχαν επί 11 βδομάδες το φιλοβρετανικό κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών με το Σιν Φέιν και τον Αμερικανό μεσολαβητή, τον Τζορτζ Μίτσελ, πρώην γερουσιαστή από την Πολιτεία του Μέιν.

Οπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, το μήνυμα του IRA ήταν «σχεδιασμένο» και διατυπωμένο κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορέσει να παρέχει την καλύτερη αφορμή και απόδειξη προς τους αμφισβητούντες Προτεστάντες και να άρουν τις αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στη νέα πολυκομματική κυβέρνηση του Ολστερ και κατ' επέκταση να αρθεί το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που IRA λεειότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του, αφού από την πρώτη μέρα της ειρηνευτικής διαδικασίας, δηλαδή από την υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, έχει τηρήσει σιγή ιχθύος όσον αφορά τις προθέσεις του για το τι ακριβώς προτίθεται να πράξει....

Πάντως ο IRA διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μέχρι τη στιγμή που θα σχηματιστεί η νέα πολυκομματική κυβέρνηση. Η ημερομηνία που θα γίνει αυτή η κυβέρνηση πραγματικότητα δεν είναι γνωστή, αλλά πολλά ειδησεογραφικά μέσα της Βόρειας Ιρλανδίας διαρρέουν ως πιθανότερη μέρα του διορισμού της την 8η Δεκεμβρίου.

Οι Προτεστάντες επιφυλακτικοί

Από την άλλη πλευρά, οι Ενωτικοί Προτεστάντες, το πιο μετριοπαθές αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα των Προτεσταντών του Ολστερ, αν και μετά την ανακοίνωση παραμένουν επιφυλακτικοί, έχουν επί της ουσίας άρει τις αρχικές αντιρρήσεις τους για τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στη νέα τοπική κυβέρνηση, κάτι που σήμανε τερματισμό του αδιεξόδου σχετικά με τον αφοπλισμό των ανταρτών που έγινε αιτία να τελματωθούν για διάστημα είκοσι μηνών οι ειρηνευτικές διαδικασίες που προβλέπονταν στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Ο ηγέτης των Προτεσταντών Ντέιβιντ Τριμπλ, είχε δηλώσει από την Τρίτη ότι υποχωρεί και αποδέχεται το Σιν Φέιν, κόμμα που θεωρείται πολιτικό σκέλος του IRA , αν ο IRA δεχτεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό του. Κάτι που έγινε χτες, με τη διαφορά ότι και ο IRA θέτει ως όρο πρώτα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης...

Οπερ οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη από το στρατόπεδο των Προτεσταντών αναμένεται στις 27 του Νοέμβρη, οπότε το θέμα θα τεθεί στην ευρεία Σύνοδο όλων των ηγετικών στελεχών του κόμματος, και των 850, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν αν αποδέχονται το νέα αυτή συμπληρωματική συμφωνία... Συνεπώς, αυτός που θα πρέπει να τους πείσει είναι ο Τριμπλ, αλλά, όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, το να πείσει τα στελέχη του κόμματός του μπορεί να αποδεχτεί ακόμη δυσκολότερο από το να πειστεί ο IRA να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια για την αποχώρηση

 

Χωρίς καμία σημαντική πρόοδο στο θέμα της υλοποίησης της δεύτερης φάσης της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη τελείωσε και η χτεσινή μέρα, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος. Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν, όπως τονίστηκε, για το τελευταίο στάδιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Την αισιοδοξία της Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα του ενός χρόνου εξέφρασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος συνέχισε, χτες, τις επαφές του σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει από τις διαφωνίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων σχετικά με τους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη. Ο Ντένις Ρος συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Εχούντ Μπάρακ και στη συνέχεια μετέβη στη Ραμάλλα, όπου συζήτησε επί αρκετή ώρα με τον Γιάσερ Αραφάτ. Εντούτοις, ούτε οι χτεσινές διαπραγματεύσεις απέβησαν καρποφόρες καθώς το Ισραήλ επιμένει στις προτάσεις του, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει τις προτάσεις αυτές επιμένοντας ότι οι περιοχές από τις οποίες προτίθεται να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός είναι αραιοκατοικημένες και δε διευκολύνουν τη σύνδεση των αυτόνομων εδαφών. Ο Ρος απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις και αρκέστηκε να τονίσει ότι αποστολή του είναι να βοηθήσει τις δύο πλευρές να υπερσκελίσουν τυχόν δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του τρίτου και τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς, που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 13 του Φλεβάροη.

Αισιόδοξος και προσπαθώντας, εμφανώς, να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, αναχωρώντας για την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «η αποχώρηση θα γίνει εντός των ημερών» και εξέφρασε τη «λύπη του επειδή δεν υπάρχει περίπτωση, στην παρούσα φάση, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Παλαιστινίων». Ο Μπάρακ απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπάρακ - Κλίντον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, «αναμενόμενη και προγραμματισμένη». Ο Λόκχαρντ επέμεινε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα προβλήματα στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης και υποστήριξε ότι είχε καθοριστεί, ήδη, από τις συναντήσεις στο Οσλο, πριν από δύο βδομάδες. Επίσης, τόνισε ότι και οι δύο πλευρές έχουν, μέχρι στιγμής, επιδείξει «θέληση» και πίστη στην «ειρηνευτική διαδικασία».

OΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Kατηγορίες κατά εφέδρων για κατασκοπία υπέρ του ΝΑΤΟ

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κατηγορίες για διενέργεια κατασκοπίας υπέρ του ΝΑΤΟ και διάπραξης εγκλημάτων σε βάρος των πολιτών απήγγειλαν χτες οι εισαγγελικές αρχές του Βελιγραδίου σε βάρος πέντε εφέδρων του γιουγκοσλαβικού στρατού, οι οποίοι είχαν σταλεί να πολεμήσουν στο Κοσσυφοπέδιο στις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ και χτεσινό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «ΜΠΛΙΤΣ», οι πέντε Σέρβοι έφεδροι του γιουγκοσλαβικού στρατού (τα στοιχεία των οποίων δεν έγιναν γνωστά) συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα μετά από έρευνες της σερβικής κρατικής Ασφάλειας. Μάλιστα, η εφημερίδα «ΜΠΛΙΤΣ», επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει πως ο βασικός κατηγορούμενος ήταν ένας έφεδρος λοχαγός που διοικούσε μία μεραρχία στη διάρκεια των πρόσφατων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Και οι πέντε κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί με τις ίδιες κατηγορίες τον περασμένο Μάη, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες βδομάδες μετά λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η έλλειψη λαϊκής ανταπόκρισης οδηγεί σε υποχώρηση τη «Συμμαχία για την Αλλαγή»

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο συνασπισμός κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε χτες εμμέσως πλην σαφώς πως οι εκκλήσεις του για «καθημερινές» μαζικές διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς δε συγκινούν μεγάλες μερίδες πολιτών, ανακοινώνοντας πως από μεθαύριο (Σάββατο) σταματούν οι ημερήσιες πορείες διαμαρτυρίας, τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην υπόλοιπη Σερβία «λόγω βιολογικών και οικονομικών αδυναμιών»!

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο συντονιστής της λεγόμενης «Συμμαχία για την Αλλαγή», Βλάνταν Μπάντιτς, οι διαδηλώσεις πλέον θα γίνονται μία φορά τη βδομάδα. Και αυτό, όπως εξήγησε, «γιατί δεν έχουμε ούτε τις βιολογικές, ούτε τις οικονομικές δυνατότητες για καθημερινές διαδηλώσεις»...

Η εκστρατεία της «Συμμαχίας για την Αλλαγή» περί πραγματοποίησης καθημερινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είχε ξεκινήσει από τις 21 του Σεπτέμβρη με βασικό αίτημα την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αυτές δεν έφτασε ποτέ στα ποσοστά που προέβλεπαν οι ηγέτες της Συμμαχίας και δε σταματά να μειώνεται εδώ και βδομάδες. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες, ο αριθμός των μετεχόντων στις συγκεντρώσεις στο Βελιγράδι ήταν της τάξης των 500 ανθρώπων...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αλβανοί εγκληματίες έχουν καταφύγει στο Κόσσοβο

 

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τουλάχιστον σαράντα Αλβανούς εγκληματίες που έχουν καταφύγει στο Κοσσυφοπέδιο για να αποφύγουν τη σύλληψη και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε χτες πως «εντόπισε» η αλβανική Αστυνομία.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αστυνομικού αξιωματούχου, οι 40 Αλβανοί κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων φόνοι και ληστείες τραπεζών. Μερικοί από αυτούς κατηγορούνται επίσης ότι έχουν λάβει ενεργό δράση σε βίαιες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και δημοσίων κτιρίων στη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αλβανία την άνοιξη του 1997 και το Σεπτέμβρη του 1998. Μάλιστα, χτεσινά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου υποστηρίζουν πως μεταξύ των «σαράντα» είναι ο πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας Γιάχο Σαλίχι, που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοφιλούς πολιτικού της αντιπολίτευσης Ατζέμ Χαϊνταρί το Σεπτέμβρη του 1998. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Γιάχο Σαλίχι διέφυγε επίσης στο Κόσσοβο τις τελευταίες μέρες, αφού κατόρθωσε να γλιτώσει από διάφορες δολοφονικές απόπειρες εναντίον του από υποστηρικτές του Χαϊνταρί.

Πάντως, τις τελευταίες βδομάδες, Αλβανοί αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης «KFOR» στο Κοσσυφοπέδιο, επιδιώκοντας ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό και σύλληψη όσων Αλβανών εγκληματιών κρύβονται στο Κόσσοβο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ