Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ σε όλη τη χώρα

Αποκαλυπτική απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας και Λ. Κανέλλη

Να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζει τους φαντάρους και τις οικογένειές τους η κυβέρνηση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζει τους φαντάρους και τις οικογένειές τους η κυβέρνηση
Τη μετατροπή των ΚΨΜ μέσα στα στρατόπεδα σε εμπορικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των προϊόντων που πωλούνται στους φαντάρους, υπερασπίζεται η κυβέρνηση, με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας και Λ. Κανέλλη σχετικά με την πιλοτική λειτουργία ιδιωτικών κυλικείων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) Θήβας.

Ο υφυπουργός Αθ. Δαβάκης, που υπογράφει την απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, παραδέχεται την παραχώρηση των κυλικείων σε ιδιώτες σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου, και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ σε όλη τη χώρα, ισχυριζόμενος ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών Μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Επικράτεια»!

Την ίδια ώρα που στην «πιλοτική» περίπτωση του ΚΕΠΒ Θήβας, όπως κατήγγειλαν με επιστολή τους οι ίδιοι οι νεοσύλλεκτοι της ΣΤ' ΕΣΣΟ 2013, η ιδιωτικοποίηση του ΚΨΜ οδήγησε την τιμή του καφέ από 0,40 ευρώ να εκτοξευτεί σε 1,40 ευρώ, του κρουασάν από 0,40 ευρώ σε 1,20 ευρώ, του νερού των 500 ml από 0,20 ευρώ σε 0,35 ευρώ κ.ο.κ., ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας ισχυρίζεται προκλητικά ότι στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των κυλικείων σε ιδιώτες «υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων»!

Με ανάλογους ισχυρισμούς, ο υφυπουργός επιχειρεί να αποκρύψει την ουσία του ζητήματος, το μπάσιμο δηλαδή μεγάλων επιχειρήσεων της εστίασης μέσα στα στρατόπεδα για να βγάλουν κέρδη σε βάρος των στρατευμένων: Αναφέρει ότι η παραχώρηση των ΚΨΜ σε ιδιώτες «προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού, πολιτικού προσωπικού, οπλιτών αλλά και επισκεπτών και την δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες των οποίων ο αριθμών βαίνει μειούμενος». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «πιλοτική εφαρμογή» της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ ξεκίνησε από τις μεγάλες μονάδες γιατί αυτές ακριβώς υπόσχονται μεγαλύτερο όγκο κερδών στους ιδιώτες. Ανάξιος περαιτέρω σχολιασμού είναι και ο ισχυρισμός του υφυπουργού ότι η παραχώρηση των ΚΨΜ σε ιδιώτες εξυπηρετεί την «αποκλειστική και απρόσκοπτη ενασχόληση των οπλιτών με τα κύρια υπηρεσιακά τους καθήκοντα»...

ΚΚΕ: Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαβίωση των στρατευμένων

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσαν για το θέμα στη Βουλή τόνιζαν ότι από εκεί που τα ΚΨΜ «είχαν στόχο την εξασφάλιση της παροχής φθηνών προϊόντων, τροφίμων και άλλων, στους φαντάρους», τώρα «μετατρέπονται σε εμπορικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος».

Ως αποτέλεσμα, σημείωναν, «οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειές τους, ενώ η οικονομική ενίσχυσή τους από την κυβέρνηση εξαντλείται στο ποσό των 8,62 ευρώ το μήνα», την ίδια στιγμή που «έχουν υποστεί μια σειρά περικοπές σε στρατιωτικά είδη, στις δωρεάν μετακινήσεις, σε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης».

Απέναντι στη νέα επιβάρυνση των στρατευμένων νέων και των οικογενειών τους, το ΚΚΕ, με την παρέμβαση των βουλευτών του, απαίτησε:

-- Να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση ΚΨΜ, αλλά και καμίας άλλης υπηρεσίας που σχετίζεται με τη διαβίωση των στρατιωτών.

-- Να μειωθούν οι τιμές όλων των προϊόντων που πωλούνται στα στρατιωτικά κυλικεία.

-- Να σταματήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι στρατιώτες για αναλώσιμα, στρατιωτικά είδη, είδη πρώτης ανάγκης.

-- Να καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα στους στρατιώτες ικανό ώστε να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ