Σάββατο 4 Γενάρη 2014 - Κυριακή 5 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ισοπεδώνει δικαιώματα

Η δημοτική Αρχή της Αθήνας, από την αρχή της θητείας της, υιοθέτησε την πολιτική της «γενικευμένης φορομπηξίας», με σφαγή μισθών και δικαιωμάτων, απολύσεις και παραπέρα υποβάθμιση υπηρεσιών. Η «οικονομική αυτοδυναμία» του Δήμου, για την οποία επαίρεται ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, επιτυγχάνεται μέσω ευρείας επιβολής φόρων σε καιρούς που η όποια οικονομική δυνατότητα των λαϊκών νοικοκυριών έχει υποστεί κυριολεκτικά καθίζηση.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2012, στο σύνολο των εσόδων του δήμου, το 65% προήλθε από παράβολα, τέλη και πρόστιμα. Υπερψήφισε προϋπολογισμό για το 2014 που, ανάμεσα σ' άλλα, προβλέπει ότι τα τακτικά έσοδα του δήμου προέρχονται σε ποσοστό μόλις 25% από κρατική χρηματοδότηση, το υπόλοιπο 75% προέρχεται από φόρους, τέλη, παράβολα, πρόστιμα. Φέρνει και νέες μειώσεις σε κονδύλια που προορίζονται, π.χ. για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, δημοτικά ιατρεία, βασικές κοινωνικές δομές που χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με κονδύλια, μέσα, προσωπικό. Ταυτόχρονα, αποφάσισε διατήρηση δημοτικών τελών και φόρων στα επίπεδα του 2013 για καταστήματα, και μείωση μόλις 3 λεπτών του ευρώ ανά τ.μ. για τα σπίτια. Δηλαδή, από 1,65 ευρώ/τ.μ. σε 1,62 ευρώ/τ.μ., άρα «μείωση» 2 ευρώ το χρόνο για σπίτι 70 τ.μ! Επιπλέον χρεώνει ως τέλη με 6,5 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους (ενιαίο για όλη την Αθήνα, δηλαδή ίσο για ένα ψιλικατζίδικο στα Πατήσια κι ένα κοσμηματοπωλείο στο Κολωνάκι), τα δεύτερα ακριβότερα στην Αττική.

Εξίσου αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιδραστική στάση τηρεί και απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου, σε θέματα της υπηρεσίας, λειτουργίας του δήμου, της Τοπικής Διοίκησης γενικότερα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της στήριξε σθεναρά την απόλυση των εργαζομένων στα stage και των συμβασιούχων, με το επιχείρημα της αξιοκρατίας και των αθρόων προσλήψεων από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της ΝΔ. Διεύρυνε το ωράριο, επέβαλε για μεγάλο μέρος του προσωπικού την εργασία σε Κυριακές και αργίες, με το πρόσχημα της παροχής καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες. Πρωταγωνίστησε στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και την κατάργηση της Κυριακής - αργίας για τους εμποροϋπαλλήλους και μικρομεσαίους ΕΒΕ.

Επί ημερών της, το προσωπικό του δήμου από περίπου 11.000 μειώθηκε στις περίπου 8.000 και έπεται συνέχεια. Απ' αυτούς τους 8.000, όσοι δουλεύουν με προσωρινές διαταγές στο δήμο και στα νομικά του πρόσωπα είναι 1.150, εκ των οποίων περίπου 800 είναι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Με την πάροδο του χρόνου και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις, η διοίκηση αναγκάστηκε επιλεκτικά να στηρίξει στα δικαστήρια τους συμβασιούχους (όπου κατέφυγαν, προσπαθώντας και με δικαστικά μέσα να διατηρήσουν τη δουλειά τους) σε κρίσιμες υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα), ενώ αντίθετα σε διοικητικές θέσεις δε στήριξε τα αιτήματά τους. Βέβαια, η κουβέντα για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας (όπου εργάζονται 1.504 άνθρωποι) έχει ανοίξει με ευθύνη και της διοίκησης του δήμου. Ηδη η καθαριότητα αλσών, λόφων, νησίδων πρασίνου σε δρόμους, δημοτικών κτιρίων, ανατίθεται σε εργολάβους. Αναμένονται και άλλες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αλλωστε, η δημοτική αρχή αποδέχεται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση, γεγονός που παραλύει μια σειρά λειτουργίες της και ανοίγει δρόμο για επέλαση εργολάβων σε μια σειρά χρυσοφόρους τομείς. Η ίδια κατά καιρούς δηλώνει ότι, αφού δεν υπάρχουν χρήματα, πρέπει ο δήμος να επιβιώσει με μείωση δαπανών, προσωπικό μέσω ΜΚΟ και διαφόρων εθνικών ή ευρωενωσιακών προγραμμάτων, εθελοντισμό, χορηγίες κ.ά.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, έχει αποδεχτεί τον «Καλλικράτη» και τον στηρίζει προωθώντας ό,τι αυτός προβλέπει: Συγχωνεύσεις οργανισμών, μείωση οργανικών θέσεων, ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, ανταποδοτικότητα σε βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες όπως εισιτήρια και συνδρομές για Αθλητισμό, Πολιτισμό, χρήση κτιριακών υποδομών κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ