Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκαταλειμμένες οι λαϊκές γειτονιές

Εχει σημασία και η στάση της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση ή και διαχείριση ελεύθερων χώρων της πόλης. Στο παλιό Λιμάνι ο δήμος εμφανίζεται να διεκδικεί μια έκταση περίπου 250 στρέμματα, τη Λιμενική Ζώνη μήκους 5 χλμ, καθώς και τις λιμενολεκάνες του παλαιού Λιμανιού. Ειδικά γι' αυτό το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» χρόνια τώρα καταγγέλλει ότι, κεντρικά και τοπικά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διάφοροι άλλοι παράγοντες προωθούν μεθοδικά τις επιδιώξεις τους για ιδιωτικοποίηση της Λιμενικής ζώνης. Ετσι μετέτρεψαν τον ΟΛΠΑ σε ΑΕ και νομοθέτησαν δόμηση 56.000 τ.μ. κτιρίων, εμπορευματικού κυρίως χαρακτήρα. Ολες οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, που ψήφισαν το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ), με χρήσεις τουρισμού - αναψυχής που αφήνει διάπλατα ανοικτές τις πόρτες στους «επενδυτές», επιδιώκουν εμπορευματικού χαρακτήρα δραστηριότητες. Να παραδοθεί δηλαδή ένας τέτοιος χώρος, πραγματική ανάσα για τη μεγαλούπολη, βορά στα μονοπώλια ως έκταση επιχειρηματικών ζωνών.

Παραπέρα, στο δήμο με τις επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης χάνονται 600 στρέμματα ελεύθερων χώρων. Δεκάδες χώροι δεσμευμένοι για κοινωφελείς χρήσεις έχουν αποχαρακτηριστεί λόγου μη απαλλοτρίωσης τους με τα δικαστήρια να τους αποχαρακτηρίζουν στην πορεία των χρόνων. Το κέντρο χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση, χωρίς πράσινο και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Σημειώνεται έλλειψη πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων. Δρόμοι μένουν αδιάνοικτοι αν και προβλέπονται στο ΓΠΣ. Ελλείψεις παρατηρούνται και στο δίκτυο και τις υποδομές των δημόσιων συγκοινωνιών πλην της καλύτερης εικόνας που δίνει το προαστιακό τρένο, χωρίς όμως και εκεί να υπάρχει επάρκεια στην πυκνότητα των δρομολογίων.

Αναφορικά με τις υποδομές, οι λαϊκές γειτονιές είναι εγκαταλειμμένες. Εκτεταμένες περιοχές των επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλεως, κυρίως των πρώην δήμων που ενσωματώθηκαν στο δήμο Πατρέων είναι χωρίς αποχέτευση αν και έχουν προγραμματιστεί στο παρελθόν μεγάλης έκτασης έργα. Το παλαιό δίκτυο αποχέτευσης είναι παντορροϊκό και τα λήμματα όταν βρέχει δεν οδηγούνται στο «Βιολογικό».

Μείζον θέμα αποτελεί και η αντισεισμική θωράκιση, καθώς η περιοχή πλήττεται διαρκώς από σεισμούς και κανένα μέτρο δε λαμβάνεται όσον αφορά τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα υπόλοιπα Δημόσια κτίρια. Ενδεικτική η εικόνα με τα νοσοκομεία της πόλης:

Το νοσοκομείο του Ρίου είναι σχετικά νέο και θεωρείται επαρκές. Από τα κτίρια του νοσοκομείου του Αγ. Ανδρέα υπάρχει ένα νέο κτίριο με βάση τον νέο αντισεισμικό, ένα παλαιότερο με βάση τον παλαιό και ένα παλαιότερο που έχει ενισχυθεί με βάση τον νέο αντισεισμικό. Το νοσοκομείο «409» είναι παλαιό και δεν καλύπτεται από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό. Το νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» επίσης δεν καλύπτεται από τον νέο αντισεισμικό σχεδιασμό.

Γενικά υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά όλα τα παλαιά κτίρια. Πολλά έχουν ελεγχθεί από το ΤΕΕ μόνο μακροσκοπικά. Ταυτόχρονα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διάβρωσης του οπλισμού των παλαιών οικοδομών (ιδιαίτερα πολυκατοικιών) λόγω και του παραθαλάσσιου χαρακτήρα της πόλης. Λείπει ένα συνολικό, κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός μεγάλου σεισμού, υπάρχει απόλυτη έλλειψη χώρων για να καταφύγει εκεί ο κόσμος σε περίπτωση καταστρεπτικού σεισμού.

Σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία σημειώνονται προβλήματα σε λαϊκές γειτονίες (Εβραιομνήματα, Εγλυκάδα, Ψαροφάι, Ιτιές κλπ) γιατί απουσιάζει επαρκές δίκτυο ομβρίων. Προβλήματα εκτεταμένα σημειώνονται και σε πρώην Δήμους π.χ. στην παραλία του Ρίου που χρειάζεται διευθέτηση χειμάρρων.

Σημειωτέον βέβαια ότι και όποια έργα έχουν γίνει ή προγραμματίζεται να γίνουν, η δημοτική αρχή επιδιώκει την εκτέλεσή τους με ΣΔΙΤ (π.χ. στην Λιμενική Ζώνη, στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην θέση «Φλόκα»). Γενικά όλα τα έργα εκτελούνται από εργολήπτες, από τη συντήρηση και τα νέα έργα στο δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης μέχρι την καθαριότητα των παιδικών σταθμών, δίνοντας έτσι ζεστό παρά στους κάθε λογής επιχειρηματίες, επιβάλλοντας και προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα σε βάρος της τσέπης του λαού.

Στο δημοτικό συμβούλιο, οι άλλες αστικές δυνάμεις, στην όποια εκδοχή τους, προτάσσουν κυρίως ζητήματα διαχείρισης. Εκεί αντιπολιτεύονται τη δημοτική αρχή, συμφωνώντας στην πράξη με τις προτεραιότητές της.

Αντίθετα, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ΚΚΕ, τηρώντας εχθρική στάση απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους του Κόμματος, επιχειρώντας να εμποδίσει τη δράση των Κομμουνιστών για επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, των προβλημάτων των εργαζομένων του Δήμου, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τις εργατικές κινητοποιήσεις και την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, την υδροδότηση, τα τέλη, τα προβλήματα στις λαϊκές γειτονιές, στους παιδικούς σταθμούς, την κατάσταση των σχολείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ασφάλεια των παιδιών θυσιάζεται στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους(2020-01-11 00:00:00.0)
Σοβαρό το ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου(2019-09-27 00:00:00.0)
Δε φτάνουν τα σχολεία να καλύψουν τις ανάγκες(2008-09-09 00:00:00.0)
Πάνδημη κινητοποίηση για μέτρα αποκατάστασης(2003-09-09 00:00:00.0)
Μεγάλες υλικές ζημιές(1999-09-10 00:00:00.0)
Με νομοθετικά "μαγειρέματα" χτίζουν μια πόλη 6.000 κατοίκων(1999-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ