Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξε χτες στις Βρυξέλλες ο 20ός (και τελευταίος για φέτος) γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με στόχο την προώθηση εφαρμογής της συμφωνίας για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Βούσιτς, τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, είχαν ως βασικό θέμα συζήτησης το δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του περασμένου Απρίλη για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού, η αιτία ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στάθηκε «η απαράδεκτη απαίτηση» της Πρίστινας να εκπροσωπούνται στο δικαστήριο της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και δικαστές από τους αλβανικούς δήμους της πόλης.

Ο ίδιος ωστόσο έδωσε περιθώρια για νέες διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι το Βελιγράδι έχει «πάντα ανοιχτή» την πόρτα στο διάλογο.

Αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν πως σε κάθε περίπτωση, οι χτεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι «ιδιαίτερα σημαντικές», καθώς το αποτέλεσμά τους αναμένεται να επηρεάσει σε μείζονα βαθμό την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, η Αστον θα ενημερώσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα «αποτελέσματα» του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης και αυτοί στη συνέχεια θα αποφασίσουν εάν θα καθορίσουν άμεσα την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ - Σερβίας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ