Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Ψηφίστηκε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Το νόμο για την απελευθέρωση της Ενέργειας ενέκρινε, την περασμένη Πέμπτη, το Κογκρέσο του Μεξικού, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση που κράτησε 20 ώρες, με 353 ψήφους υπέρ και 134 κατά.

Με το νόμο, ενισχύεται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της κρατικής PEMEX, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται τον ενεργειακό πλούτο της χώρας (πετρέλαιο κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, η αξία των αποθεμάτων πετρελαίου που έχει σήμερα το Μεξικό εκτιμάται τουλάχιστον στα 3 δισ. δολάρια, ενώ διεθνή πρακτορεία (bloomberg) αναφέρουν ότι η μεταρρύθμιση ανοίγει το δρόμο σε ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στη δεύτερη πιο σημαντική περιοχή με υδρογονάνθρακες παγκοσμίως μετά την Αρκτική. Στελέχη κρατικών υπηρεσιών για την Ενέργεια αναφέρουν ότι το Μεξικό διαθέτει βεβαιωμένα αποθέματα ακατέργαστου πετρελαίου 14 δισ. βαρέλια και φυσικού αερίου 545 κυβικά πόδια.

Μέχρι σήμερα, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων γινόταν μόνο από την κρατική εταιρεία (Petroleos Mexicanos) Pemex, η οποία θεωρείται η πέμπτη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία στον κόσμο όπως και η πέμπτη εταιρεία εξαγωγής πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ