Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Πολυνομοσχέδιο στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Κεντρική στόχευση η συγκέντρωση γης και μικρής περιουσίας σε λιγότερα χέρια

Επιβεβαιώνεται ότι μονόδρομος για το λαό είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντεπίθεση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης
Επιβεβαιώνεται ότι μονόδρομος για το λαό είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντεπίθεση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης
Νέα ασήκωτα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία, ταυτόχρονα με νέες ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον «Ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις»». Η συζήτησή του ξεκινά σήμερα το πρωί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τον καταρχήν σχεδιασμό, το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Κεντρική στόχευση είναι η συγκέντρωση γης και μικρής περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια, πολιτική που εξυπηρετείται τόσο από το νέο μόνιμο χαράτσι, όσο και από την προωθούμενη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους στα ακίνητα φέτος απογειώθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 487 εκατ. ευρώ το 2010. Ο εξαπλασιασμός των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους οφείλεται στο λεγόμενο έκτακτο τέλος πάνω στα ακίνητα που επιβλήθηκε το 2011, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών «αστοχιών» και των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς. Τα λαϊκά νοικοκυριά για ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας κάτω από 200.000 ευρώ μέχρι το 2010 δεν πλήρωναν φόρο για την ιδιοκτησία τους. Πλέον, με τον «ενιαίο φόρο», που θα ισχύσει από το 2014, όχι μόνο μονιμοποιείται το «έκτακτο τέλος», αλλά για πρώτη φορά θα πληρώσουν το χαράτσι και οι μικροϊδιοκτήτες αγροτικών καλλιεργειών και όλων των άλλων εδαφικών εκτάσεων, ακόμη και αν δεν βγάζουν κανένα εισόδημα από αυτές.

Πλήθος αντιλαϊκών διατάξεων μαζί με το χαράτσι

Στο χθεσινό φύλλο, ο «Ρ» περιέγραψε τις βασικές διατάξεις σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το χαράτσι στα ακίνητα. Σήμερα παρουσιάζουμε όσα προβλέπονται με πλήθος άλλων επίσης αντιλαϊκών διατάξεων που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτές:

-- Μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης από το 10% στο 3%, πολιτική που στοχεύει στο να δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και να επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες και τις αντικειμενικές τιμές. Να σημειωθεί ότι ο φόρος μεταβίβασης καταβάλλεται από τον αγοραστή του ακινήτου. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται με 8% για το τμήμα της αξίας μέχρι 20.000 ευρώ και με 10% για το επιπλέον ποσό. Η μείωση δεν αφορά τις μεταβιβάσεις που γίνονται από χαριστική αιτία όπως γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες οι μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι επιχειρηματικά σχήματα που ετοιμάζονται να αποσπάσουν μαζικά τις προς πώληση εκτάσεις και διαμερίσματα. Για παράδειγμα, για μεταβίβαση ακινήτου αξίας 200.000 ευρώ, ο φόρος από 19.500 ευρώ σήμερα πέφτει στα 6.000 ευρώ. Το μέτρο είναι κομμένο και ραμμένο στις προδιαγραφές των τραπεζών ενόψει και της έναρξης των πλειστηριασμών.

-- Προληπτικές κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα και καταθέσεις των φορολογουμένων θα επιβάλλει η Εφορία για «οφειλές» που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση. Μπορούν να επικαλεστούν ότι «υπάρχει κίνδυνος να μην καταστεί δυνατή η είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί»! Στις περιπτώσεις αυτές, οι διατάξεις για το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα παύουν να ισχύουν καθώς η δυνατότητα κατασχέσεων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι απεριόριστη.

-- Οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία τροποποιούνται, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η προσέλκυση φυσικών προσώπων που επιδιώκουν να παραμείνουν για χρονικά διαστήματα άνω των 183 ημερών για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς, χωρίς να θεμελιώνουν, για το λόγο αυτό, φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και να υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Αυτό που τους «κόφτει» είναι η διασφάλιση πελατείας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και άλλων κλάδων.

-- Τροποποιούνται οι διατάξεις για το «φόρο υπεραξίας» από τη μεταβίβαση μετοχών στο χρηματιστήριο. Για την προσέλκυση ξένων «επενδυτών» προβλέπεται και η απαλλαγή από το φόρο «υπεραξίας» για εισόδημα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, «φορολογικοί κάτοικοι» σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, δηλαδή σχεδόν σε ολόκληρη την υφήλιο.

-- Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, τόκοι μέχρι 3 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους.

-- Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και μάλιστα προσαυξημένες κατά 30%, για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων «επενδυτές» που πραγματοποιούν περισσότερες από τρεις χρηματιστηριακές πράξεις το χρόνο σε μετοχές και παράγωγα.

-- Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

-- Ελεγχοι και στα σπίτια. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές επιτρέπεται με εντολή του εισαγγελέα εφόσον αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.

-- Παρέχεται η «δυνατότητα» εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία με εκχώρηση ακινήτου του οφειλέτη.

-- Διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά σε μεταγενέστερο χρόνο από το έτος στο οποίο ανάγονται.

-- Φόρους με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τις δαπάνες διαβίωσης που θα συλλέγει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

-- Πλήρης προστασία παρέχεται στον «ειδικό διαχειριστή» της ΝΕΡΙΤ. Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο απαλλάσσεται από αστικές, διοικητικές και άλλης φύσεως ευθύνες, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του. Για τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αρμόδιο είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ «διορθώνεται» προηγούμενο λάθος και η ΝΕΡΙΤ από «ανεξάρτητος φορέας» θα υπάγεται στις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ