Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ο,τι ζητούν οι επενδυτές...

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, με το οποίο αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί που υπήρχαν σε τουριστικές επενδύσεις, είτε «ήπιας μορφής», είτε μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, χιονοδρομικών κέντρων, γηπέδων γκολφ κ.ά., από ορεινούς όγκους, μέχρι παράκτιες περιοχές και πολύ μικρά νησιά της χώρας. Στην πραγματικότητα, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το νέο χωροταξικό λαμβάνει υπόψη την «προστασία του περιβάλλοντος», οποιαδήποτε τοποθεσία κριθεί στο εξής ως «αξιόλογη» για κάποιου τύπου τουριστική επένδυση, βάσει του νέου χωροταξικού μπορεί να υλοποιηθεί.

Είτε πρόκειται για δάση και δασικές εκτάσεις, είτε για αγροτική γη ακόμη και υψηλής παραγωγικότητας, είτε για ορεινούς όγκους, όπως ο Ολυμπος, ο Ταΰγετος και το Μαίναλο, είτε ακόμη και για παραποτάμιες ή παραλίμνιες περιοχές, για όλους τους ενδιαφερόμενους η κυβέρνηση φρόντισε να διαμορφώσει κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. Ακόμη και για προστατευόμενες περιοχές το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει δυνατότητες τουριστικών επενδύσεων αρκεί αυτές να έχουν «ήπιο χαρακτήρα», ενώ ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά εμβαδού μεγαλύτερου των 300 στρεμμάτων επιτρέπεται η δημιουργία «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα» αλλά και «σύνθετων καταλυμάτων ήπιας ανάπτυξης».

Ολα αυτά συνδέονται παράλληλα με την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω η χώρα τα επόμενα χρόνια θα βιώσει μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στο φυσικό της περιβάλλον.

«Κεντρικό πυλώνα» της κυβερνητικής στρατηγικής για τον τουρισμό, χαρακτήρισε το νέο χωροταξικό η υπουργός Τουρισμού, Ολ. Κεφαλογιάννη, σε χτεσινές της δηλώσεις μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Αντ. Σαμαρά γι' αυτό το θέμα. Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, σημείωσε ότι το νέο χωροταξικό αποτελεί «ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο», το οποίο παράλληλα «δίνει τη δυνατότητα πραγματικά για μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομική ανάπτυξη», και πρόσθεσε ότι αποτελεί μέρος «ενός συνολικού σχεδίου που έχουμε για τη χωροταξία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ