Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων
Κενά σε καθηγητές, προβλήματα στις μεταφορές και στη σίτιση των μαθητών οδηγούν σε απαξίωση τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας. Γονείς και μαθητές προχωρούν μεθαύριο, Πέμπτη, σε πανελλαδική κινητοποίηση απαιτώντας να δοθούν άμεσα λύσεις. Στην Αθήνα, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων διοργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11 π.μ., σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Την ίδια μέρα όσα σχολεία δεν κατεβούν στην Αθήνα, θα κάνουν παρέμβαση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή στις πόλεις τους, με μουσικές διαμαρτυρίες.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Ενωση Γονέων των εν λόγω μαθητών, ο αριθμός των μαθητών των σχολείων σταδιακά αυξάνεται, ο συνολικός αριθμός των καθηγητών Μουσικής και Καλλιτεχνικής παιδείας, αντίθετα, μειώνεται ραγδαία. Ειδικότερα οι γονείς λένε ότι:

  • Ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών τα τελευταία 4 χρόνια παραμένει καθηλωμένος, λόγω της αναστολής, πρακτικά, των διορισμών.
  • Ακόμα χειρότερα, ο αριθμός των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών τα τελευταία 4 χρόνια έχει μειωθεί δραματικά, με αποκορύφωμα το φετινό σχολικό έτος (έχοντας διανύσει ήδη 2 μήνες διδασκαλίας) που παραμένει μηδενικός! Αποτέλεσμα: Απώλειες 17.000 διδακτικών ωρών ανά βδομάδα από την έναρξη του σχολικού έτους.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των μαθητών, οι γονείς σημειώνουν ότι τα παιδιά των Μουσικών σχολείων, εκτός από τις τσάντες έχουν την υποχρέωση να κουβαλούν και το όργανο επιλογής τους. Τα Μουσικά σχολεία είναι διαδημοτικά και τα παιδιά μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και με περισσότερα από ένα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ακόμα και το ωράριο είναι διαφορετικό από αυτό των υπόλοιπων σχολείων. Οι γονείς ζητούν την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ισχύει σήμερα και τη μίσθωση λεωφορείων χωρίς χιλιομετρικές δεσμεύσεις για όλα τα σχολεία.

Επίσης, οι γονείς καλούν την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα το νομικό κενό που προκάλεσε η νέα ΚΥΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί για όλα τα σχολεία. Θέλουν η αρμοδιότητα σίτισης να ανατεθεί στις Περιφέρειες όπως ήταν παλιά μαζί με τη μεταφορά, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. «Το επιβαρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν έχουν ως αποτέλεσμα την πολύωρη απουσία των παιδιών από το σπίτι τους. Είναι αδύνατο να μπορέσουν να αντέξουν τόσες ώρες χωρίς διατροφή», σημειώνουν οι γονείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ