Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προπαγάνδιση της συμφωνίας από ΗΠΑ και Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διάθεση να «στηρίξουν» την ενδιάμεση συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και να την αξιοποιήσουν ως «πρώτο βήμα» για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων εμφανίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, η αμερικανική και η ιρανική ηγεσία. Χθες, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε εκτενή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε ότι η συμφωνία διασφαλίζει το ιρανικό δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και με διαφάνεια» ενώ παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για ασφάλεια και σταθερότητα. Χαρακτήρισε «δύσκολο και μακρύ» το δρόμο προς μια τελική συμφωνία, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχει πολιτική βούληση κάνοντας λόγο για «λίγους που θέλουν να προκαλέσουν συγκρούσεις», νύξη πιθανότατα για το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ παρουσίαζε σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, τη συμφωνία και εξασφάλισε, σε πρώτο επίπεδο, τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών. Ο Ζαρίφ είπε, επίσης, ότι στην εγκατάσταση βαρέως ύδατος του Αρακ, όπου παράγεται πλουτώνιο, θα συνεχιστούν ορισμένες εργασίες «ανοικοδόμησης» υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν παραβιάζει τη συμφωνία.

Πριν προλάβουν να διατυπωθούν αντιδράσεις στην αποστροφή αυτή του Ζαρίφ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, έσπευδε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «δε θεωρούν παραβίαση της συμφωνίας αυτό που είπε ο Ζαρίφ» καθώς μίλησε για «ανοικοδόμηση» και για άλλου τύπου «εργασίες» στην εγκατάσταση, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της συμφωνίας. Η αμερικανική κυβέρνηση, και ο πρόεδρος Ομπάμα, ενισχύθηκε, χτες, ως προς τη διαχείριση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από δημοσκόπηση («Reuters/Ipsos») που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών, αν και επιφυλακτική, δεν επιθυμεί ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Συγκεκριμένα, το 44% στηρίζει την προσωρινή συμφωνία έναντι μόνο του 22% που τάσσεται ενάντια, και το 49% θέλει νέες κυρώσεις σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία με ένα 31% να επιθυμεί νέα διπλωματική προσπάθεια σε αντίθεση με μόνο ένα 20% που θα επιθυμούσε στρατιωτική δράση.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί δημοσίευμα της ιρανικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Ιράν Ντέιλι» σύμφωνα με το οποίο έχει, ήδη, δρομολογηθεί δημιουργία «αμερικανο-ιρανικού εμπορικού επιμελητηρίου» προκειμένου να αποκατασταθούν σταδιακά και οι οικονομικές σχέσεις.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, ΗΑΕ) ανακοίνωναν την «ανακούφισή» τους για τη συμφωνία ελπίζοντας να οδηγήσει σε περίοδο σταθερότητας για την περιοχή και καλώντας το Ιράν να την εφαρμόσει. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ηγεσία έχει ξεκινήσει «εκστρατεία» προκειμένου να διασφαλίσει «σκληρότερους όρους» σε μια τελική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ