Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται μέσα στην καπιταλιστική κρίση για την εκμετάλλευση από τους μονοπωλιακούς ομίλων των ενεργειακών πηγών της Ελλάδας αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέδειξε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Το Συνέδριο διοργάνωσε το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council), οργανισμός που προωθεί τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ευρωατλαντικών των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ο Γ. Μανιάτης αναμένονταν να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Eρν. Μόνιζ, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να συζητήσουν τις γενικότερες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, στη βάση και της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα αμερικάνικα μονοπώλια και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επίσης ο Ελληνας υπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπης, διασχίζοντας μεγάλο τμήμα του ελληνικού εδάφους. Ο Γ. Μανιάτης είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του πετρελαϊκού κολοσσού BP, Αλ. Κουκ, αφού η BP έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση για την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Κόντρες πίσω από τις διαπιστώσεις

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Γ. Μανιάτης τόνισε ότι «βασική προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, θα είναι η συζήτηση επί του "Πλαισίου Στρατηγικής 2030" για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή». Πρόκειται για το στρατηγικό σχεδιασμό του ευρωενωσιακού οικοδομήματος προκειμένου να αξιοποιήσει ενεργειακές πηγές που βρίσκονται εντός της επικράτειας των κρατών - μελών και ταυτόχρονα να «αξιοποιήσει» εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του Ατλαντικού Συμβουλίου κήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Α. Γκιουλ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι «έχει αλλάξει ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης» και έχουν εμφανιστεί νέοι παίχτες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να αναπτύσσει και να υλοποιεί με αποφασιστικότητα σχέδια που δημιουργούν οικονομική αξία» στο χώρο της Ενέργειας προς «τα συμφέροντα των παγκοσμίων εταίρων και των χωρών που βρίσκονται γύρω της».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων από κράτη με σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής και διαμετακόμισης υδρογονανθράκων.

Αλλο ένα ενεργειακό συνέδριο που αναδεικνύει ότι τα μονοπώλια ετοιμάζονται να πέσουν στην αρπαγή της λείας, γεγονός που οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας. Τέτοιο πεδίο γίνεται ήδη και η Ελλάδα, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής, που κανένα όφελος δε θα έχει από τις μονοπωλιακές επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ