Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Αδεια να σκοτώνουν»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βρετανοί στρατιώτες με πολιτικά πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολίτες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Ιρλανδία μετέδωσε χτες το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC προβάλλοντας στην ερευνητική εκπομπή «Πανόραμα» τις συνεντεύξεις - εξομολογήσεις τριών Βρετανών μελών της «Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης» (MRF), που δρούσε επί 18 μήνες, ως το 1973, με τη ρητή εντολή να «καταδιώξουν ανελέητα μέλη του τρομοκρατικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA)».

Είναι πρώτη φορά που πρώην στρατιώτες μίλησαν δημόσια καταγγέλλοντας πως η βασική αποστολή τους ήταν να καταδιώξουν τον IRA «με κάθε μέσο και τρόπο». Μάλιστα η εκπομπή «Πανόραμα» κατάφερε να εντοπίσει 10 αμάχους που πιστεύεται ότι πυροβολήθηκαν επίσης από μέλη της MRF.

Η πληροφορία αυτή έρχεται μια ημέρα αφού ο γενικός εισαγγελέας Τζον Λάρκιν ζήτησε να τερματισθούν οι διώξεις για φόνους οι οποίοι διαπράχθηκαν πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998, με την οποία τερματίστηκε επισήμως η σύγκρουση, που έχει μείνει στην Ιστορία ως «the Troubles» («Ταραχές»), στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν πάνω από 3.600 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες χιλιάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ