Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής

ΚΙΕΒΟ.--

Την απόφασή της για αναστολή των προετοιμασιών της όσον αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, που θα υπογραφόταν στο Βίλνιους την επόμενη βδομάδα και τη στροφή της στη Μόσχα, ανακοίνωσε χτες η Ουκρανία, με διάταγμα του πρωθυπουργού της χώρας, Μίκολα Αζάροφ. Σύμφωνα με το διάταγμα, η αναστολή αποφασίστηκε, προκειμένου να «διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια, να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και να προετοιμαστεί η εσωτερική αγορά για ισότιμες σχέσεις με την ΕΕ». Στο πλαίσιο της απόφασης, η Ουκρανία προτείνει και τη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής Κιέβου - Μόσχας - Βρυξελλών για την προώθηση του «ενεργού διαλόγου με τη Ρωσία και τα άλλα μέλη της τελωνειακής ένωσης».

Του διατάγματος προηγήθηκε η απόρριψη της απελευθέρωσης της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο και η μεταφορά της για θεραπεία στο εξωτερικό, που αποτελούσε απαίτηση της ΕΕ, από την Ουκρανική Βουλή. Παρά την αναστολή, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται «στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Την απόφαση της Ουκρανίας για αναστολή των προετοιμασιών και ενίσχυση των σχέσεων με τη Μόσχα, χαιρέτισε η Ρωσία, που εξ αρχής προέβαλε ισχυρές αντιρρήσεις, στην προώθηση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ