Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Μνημόνιο συνεργασίας» υπέρ του κεφαλαίου στον Τουρισμό

Επιταχύνει την αμεσότερη εμπλοκή του κεφαλαίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υπαγωγή των μνημείων στις ανάγκες του, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με αιχμή τον τουρισμό. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργού, Π. Παναγιωτόπουλου, με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην οποία συμφωνήθηκε η δημιουργία «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών «για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού».

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων εμφανίστηκαν «διατεθειμένοι να συνεργαστούν» με το ΥΠΠΟ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων «προσφέροντας τεχνογνωσία που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία ξένοι οργανισμοί, όπως ο English Heritage, που, σε συνεργασία πάντοτε με τον αρχαιολογικό κόσμο, ειδικεύεται στην προστασία και την προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της Βρετανίας».

Ο υπουργός είπε ότι το ΥΠΠΟ εξετάζει την επέκταση του ωραρίου κατ' αρχήν σε μια σειρά αρχαιολογικών χώρων, την αύξηση του αριθμού των πωλητηρίων του ΤΑΠΑ, την καλύτερη οργάνωση του «e-ticketing» (σ.σ. ηλεκτρονικό εισιτήριο) και της παρουσίασης των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στο διαδίκτυο. «Υπάρχει τρόπος να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα γύρω από την πολιτιστική μας κληρονομιά, διατηρώντας πάντοτε το δημόσιο χαρακτήρα της τελευταίας και σεβόμενοι την επιστημονική κοινότητα με την οποία ο τουριστικός κόσμος πρόκειται να συνεργαστεί» τόνισε ο υπουργός σε μια απροκάλυπτη δήλωση των πραγματικών προθέσεων του αστικού κράτους να εμπορευματοποιήσει τον πολιτισμό.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Πολιτισμού συγκάλεσε ανάλογη σύσκεψη με το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας με στόχο τη «στενότερη συνεργασία», «διαρκή συντονισμό» και «ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της καλύτερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους, στα Μνημεία και στα Μουσεία των ξένων επισκεπτών που φτάνουν στη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια». Μάλιστα, συγκροτήθηκε και κοινή επιτροπή «για να προχωρήσει σε βελτιωτικές λύσεις και παρεμβάσεις»!

Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, το ΥΠΠΟ κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση για ομαδικές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους, ικανοποιώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου στον τουρισμό. Εκφράζοντας τη ριζική διαφωνία του ΚΚΕ στη ρύθμιση, ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι «δωρεάν και με σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα πρέπει να διατίθενται οι αρχαιολογικοί χώροι για έκτακτες περιπτώσεις πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων ή επισκέψεων μετά από τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας τους, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους φορείς, δημόσιους φορείς, οργανώσεις του μαζικού κινήματος, πολιτικά κόμματα κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρούνται σε ιδιωτικούς φορείς με αγοραίο επιχειρηματικό χαρακτήρα».

Ο υπουργός συναντήθηκε χθες και με το προεδρείο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος με αφορμή την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε «θα πετύχουμε μια νέα ισορροπία, ώστε και οι καλλιτέχνες να προστατεύονται και να εισπράττουν ό,τι δικαιούνται, αλλά και η αγορά να πάψει να στραγγαλίζεται», κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί ιδεολόγημα που προσπαθεί να «πείσει» ότι ο καπιταλισμός «μπορεί» να λειτουργήσει και «υπέρ» του δημιουργού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ