Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο «φουλ» οι μηχανές της πλήρους ιδιωτικοποίησης

Την έναρξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά εντός του επόμενου δεκαημέρου εξήγγειλε, σε συνέντευξή του, την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ενώ χτες μονογραφήθηκε το συμφωνητικό τροποποίησης της συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΛΠ και την εταιρεία «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» (ΣΕΠ - θυγατρική της «COSCO Pacific»).

Υπενθυμίζουμε ότι με τη νέα σύμβαση η κυβέρνηση παραχωρεί το δυτικό μέτωπο του λιμανιού του Πειραιά για την επέκταση των δραστηριοτήτων του κινεζικού μονοπωλίου, με επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ, και ως «αντάλλαγμα», η «COSCO» λέει ότι θα δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας, προφανώς με τις συνθήκες «γαλέρας» που έχει επιβάλει και στους υπόλοιπους εργαζομένους της. Χαρακτηριστικό της συμφωνίας αποτελεί η αναστολή της καταβολής του ενοικίου από την «COSCO» που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, μέχρις ότου το ΑΕΠ της χώρας επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 και εφόσον σημειώνεται ετήσια αύξηση 2%. Στο μεταξύ, η ΣΕΠ υποχρεούται να καταβάλλει μόνο ένα ποσοστό επί του τζίρου της, ύψους 21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017.

Ενώ η συμφωνία τελεί υπό την οριστική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, ο χορός εκατομμυρίων γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και το γεγονός ότι αυτό αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου εμπορευμάτων στην Ευρώπη προκαλεί το ενδιαφέρον διάφορων μονοπωλιακών ομίλων και οξύνει τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι και τρίτο επενδυτικό σχήμα, προερχόμενο από τη Ν. Ζηλανδία, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Να σημειωθεί ότι εκτός από το ήδη γνωστοποιημένο «ενδιαφέρον» της COSCO για τον ΟΛΠ, πρόσφατες «διαρροές» από το ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχει και η «Mediterranean Shipping Company», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς κοντέινερ.

Τέλος, χτες η «COSCO Pacific», μητρική εταιρεία της «ΣΕΠ», δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα Οκτωβρίου σύμφωνα με τα οποία στο 10μηνο του 2013 διακίνησε από τον Πειραιά 2,054 εκατ. TEUs (τυποποιημένη μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί σε ένα εμπορευματοκιβώτιο μήκους 20 ποδών), αυξημένα κατά 18,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ