Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα «πνευματικά δικαιώματα»

Συζήτηση χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της καλλιτεχνικής παραγωγής ενισχύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την πνευματική ιδιοκτησία που συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του, Σπύρος Χαλβατζής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο δύο σχετικές οδηγίες της ΕΕ που τροποποιούν προς το χειρότερο το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη για επέκταση των συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών στα 70 χρόνια, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι «τα μεγαλύτερα οφέλη από αυτήν την επέκταση θα προκύψουν για τις δισκογραφικές εταιρίες, καθώς και για τα μονοπώλια οπτικοακουστικού τομέα, που εκμεταλλεύονται την εργασία των μουσικών και των άλλων καλλιτεχνών δημιουργών». Αντίθετα, «χαμένος είναι ο ακροατής, αφού θα εμποδιστεί για περισσότερα χρόνια να έχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην μουσική, κινηματογραφική και γενικότερα οπτικοακουστική παραγωγή».

Για τα «ορφανά» έργα, δηλαδή τα έργα των οποίων οι δημιουργοί είναι άγνωστοι, ο βουλευτής σημείωσε ότι εκχωρούνται ανεξέλεγκτα στους μονοπωλιακούς ομίλους «εκτοπίζοντας συστηματικά τους δημόσιους φορείς, οι οποίοι δυστυχώς απαξιώνονται, καταργούνται, συγχωνεύονται και ιδιωτικοποιούνται». Πρόσθεσε ότι «στην εποχή μας έχουν δημιουργηθεί υλικές αντικειμενικές προϋποθέσεις για ανεμπόδιστη πρόθεση στην καλλιτεχνική δημιουργία όλων των ανθρώπων. Ο μόνος λόγος που αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και διάδοσης της τέχνης και όχι στα δικαιώματα των καλλιτεχνών - δημιουργών που προτάσσονται με υποκριτικό τρόπο».

Το ΚΚΕ «στις σημερινές συνθήκες που οι καλλιτέχνες παλεύουν για να επιβιώσουν με απαγορευτικούς για την καλλιτεχνική δημιουργία όρους, στηρίζει τους αγώνες τους, που αφορούν στην επέκταση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα παλεύει για τον διαχωρισμό του πνευματικού δικαιώματός τους, από τα "δικαιώματα", απαιτήσεις όλων των εκμεταλλευτών τους οι οποίοι είναι αμέτοχοι στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην ουσία δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν». Το ΚΚΕ είναι «ριζικά απέναντι στο εγχείρημα παράδοσης των ορφανών έργων στους φορείς που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και ο προσδιορισμός τους να ανατεθεί στους φορείς συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών και των ερμηνευτών - εκτελεστών σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς φορείς τους με την ευθύνη της επικύρωσής τους, από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Ο πολιτισμός είναι συλλογικό δημιούργημα και πρέπει να γίνει και συλλογική ιδιοκτησία», κατέληξε ο βουλευτής.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι «κανένας ιδιωτικός φορέας δεν πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση "ορφανών έργων"» και ότι «όλοι θα ελέγχονται από το Δημόσιο», προσπερνώντας το γεγονός ότι ακριβώς οι δημόσιοι πολιτιστικοί φορείς βρίσκονται σε διαδικασία απαξίωσης, κατάργησης ή ιδιωτικοποίησης και ότι η ΕΕ ήδη προωθεί τη μετατροπή των πνευματικών δικαιωμάτων σε «εγγύηση» τραπεζικού δανεισμού. Κάλεσε επίσης σε «γενικό διάλογο για τον πολιτισμό, στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης» επειδή ο πολιτισμός είναι η «αξιοπρέπειά μας» αλλά και... «τουρισμός χωρίς πολιτισμό, αρχαίο, αλλά και σύγχρονο, δεν μπορεί να υπάρξει»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ