Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Αναχρονισμός» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Την αναμόρφωση του ν. 1264/82 προανήγγειλε χτες στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από την πλειοψηφία της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεπαστρεύει εργασιακά δικαιώματα στο Δημόσιο. Μάλιστα, ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, έβαλε ευθέως στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση, καθώς «άνοιξε θέμα» με το νόμο 1264/82, σημειώνοντας ότι χρειάζεται «αναμόρφωση συνολικά του 1264» γιατί τα άρθρα του «απηχούν αντιλήψεις μια άλλης εποχής»!

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση:

Καταργεί την άδεια που συνολικά έφθανε τις έξι μέρες το χρόνο και δινόταν σε όσους εργαζόμενους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μειώνει τις βραχύχρονες αναρρωτικές άδειες που δίνονται ανά έτος, από δέκα μέρες σε οκτώ (με ιατρική γνωμάτευση) και από τέσσερις σε δύο (με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου).

Μειώνει τις άδειες εξετάσεων για φοιτητές - δημόσιους υπαλλήλους, από 20 σε 10 μέρες ανά εκπαιδευτικό έτος. Για κάθε μέρα εξετάσεων θα δίνεται μία, αντί για δύο μέρες άδεια.

Καταργεί την εκπαιδευτική άδεια, τριών και τεσσάρων ετών. Αντικαθίσταται από άδεια που θα φθάνει μέχρι και τρεις μέρες τη βδομάδα για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στο εσωτερικό.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να κάνουν αίτηση άρσης και προβλέπεται η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στη λογική να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, διαμορφώνουν συνθήκες επιδείνωσης της θέσης των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έδαφος για να επεκταθεί η δράση των συσσωρευμένων κεφαλαίων και σε τέτοιους τομείς». Ξεκαθάρισε ότι θέση του ΚΚΕ «είναι να μην υπάρχει διαχωρισμός εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όμως όχι στο όνομα να αφαιρεθούν δικαιώματα, αλλά να προστεθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ