Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
«Σαφάρι» κατά εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ και αγροτών

Ετοιμάζονται να δημεύσουν περιουσίες για χρέη προς τα Ταμεία, τσουβαλιάζοντάς τους με τους μεγαλοοφειλέτες εργοδότες

Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Σε «σαφάρι» κατά εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών εξελίσσεται η υπόθεση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), που μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας.

Το κυνήγι των ανήμπορων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτοί και οι οικογένειές τους, δρομολογείται από την κυβέρνηση μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Το Κέντρο άρχισε από την 1η Νοέμβρη τη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα εφαρμόζονται σε 20 μέρες, μετά την αποστολή της Ατομικής Ειδοποίησης προς τον οφειλέτη, στην περίπτωση που αυτός, μέσα σ' αυτό το διάστημα, δεν εξοφλήσει εξολοκλήρου τα χρέη του, ή δεν υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, ανέρχονται περίπου στους 550.000. Απ' αυτούς οι 300.000 αφορούν ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ. Οι υπόλοιπες 250.000, αφορούν επιχειρήσεις με μισθωτούς.

Με τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, η κυβέρνηση σκόπιμα θολώνει τα νερά και αντιμετωπίζει το φτωχό αγρότη, που δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΓΑ, για να έχει σύνταξη και περίθαλψη, με την καπιταλιστική επιχείρηση, η οποία ενώ παρακρατεί τις εισφορές από τον μισθωτό που απασχολεί, τις παρακρατεί και δεν τις αποδίδει στο ΙΚΑ.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση «ρίχνει στο ίδιο τσουβάλι» τον μικρομεσαίο που αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του στο ΤΕΒΕ, ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ, με τις μεγάλες επιχειρήσεις που παρακρατούν και δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν τους ανήκουν, ύψους δεκάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για μια «συγχώνευση» βαθιά ταξική, που θα αποβεί μοιραία για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, των οποίων η όποια προσωπική και οικογενειακή περιουσία θα οδηγηθεί στην εκποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, το ΚΕΑΟ μετατρέπεται σε «Κέντρο» εκδίωξης των μικρομεσαίων και των αγροτών.

Ετοιμάζουν γιουρούσι

Σ' αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αφορούν κατασχέσεις ακινήτων, αλλά και κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Αυτό σημαίνει ότι αν τους χρωστά το κράτος, θα γίνεται κατάσχεση για την αποπληρωμή των οφειλών προς τα ταμεία. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ και σχεδιάζει να προβεί στην παρακράτησή τους σε όσους αγρότες έχουν οφειλές προς το ταμείο τους.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή, παρουσίασαν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η διαφορά ανάμεσα στις εισφορές που δηλώνουν οι επιχειρήσεις μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και τις πραγματικές εισφορές που καταβάλλονται, θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη οι εισφορές που δεν καταβλήθηκαν -αν και δηλώθηκαν- ανέρχονται στα 720 εκατομμύρια ευρώ και αναλογούν περίπου στο 10% των εσόδων του ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα.

Οι αρμόδιοι παράγοντες υπόσχονται ότι με την ένταση των ελέγχων και των διασταυρώσεων θα εξασφαλίσουν νέους πόρους προς το ΙΚΑ. Ομως, η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων έχει αποδείξει ότι η εισφοροδιαφυγή μπορεί να καταγράφεται και να υπολογίζεται, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος της να φτάνει τελικά στα Ταμεία του ΙΚΑ, παρά τις συνήθεις επικοινωνιακές καμπάνιες των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ