Σάββατο 26 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγκελα Μέρκελ

Η «υπηρεσιακή» μέχρι ώρας καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ (λόγω του παζαριού που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης διαχείρισης) επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους με αφορμή τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Γερμανών πολιτών και αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και της ίδιας.

Η αντίδραση της Μέρκελ, αναμενόμενη για ένα υπαρκτό γεγονός, που άλλωστε χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, έχει προφανώς βαθύτερα αίτια, καθώς συμβαίνει σε μια περίοδο που οξύνεται η καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Τα ίδια «παράπονα» έκαναν και οι αξιωματούχοι της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών, μιας και τα αμερικανικά «αυτιά» είχαν ιδιαίτερα διευρυμένο πεδίο.

Ομως το διακύβευμα έχει σχέση με τη φαγωμάρα για το ποιος θα έχει το δυνατόν μικρότερες απώλειες από τη συγχρονισμένη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που στις παραγωγικές δυνάμεις που καταστρέφονται εκτός από τους εργάτες, απαξιώνεται και μέρος του κεφαλαίου. Οι τομείς που γίνεται διαπάλη είναι πολλοί και περιλαμβάνουν ενεργειακούς πόρους, νέες αγορές, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες ανάμεσα σε άλλα. Αν είναι δυνατόν λοιπόν, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία να μη θέλουν να έχουν «μάτια» και «αυτιά» παντού. Η ενδοαστική διαπάλη, είτε σε επίπεδο ενός καπιταλιστικού κράτους, είτε μιας διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας όπως η ΕΕ ή άλλες, είτε σε επίπεδο διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος δεν αλλάζει τη στόχευση των αστών που είναι η διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Και αυτό οι εργάτες και οι άλλοι εκμεταλλευόμενοι δεν πρέπει να το ξεχνούν ποτέ.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ