Ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από τις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση
Από τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο βήμα η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα |
Οπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση, που έκανε η απερχόμενη πρόεδρος Ελσα Ζαμπέτα, αλλά και στις τοποθετήσεις, η απεργία στις 6 Νοέμβρη είναι σημαντικός σταθμός που ο κλάδος των λογιστών καλείται να μετρήσει βήματα στους στόχους του: Εγγραφές νέων μελών στα σωματεία - ειδικά από μεγάλους χώρους δουλειάς - συμπόρευση με τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, τους εργαζόμενους σε εφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, φοιτητές και σπουδαστές.
Τις παρεμβάσεις των συνέδρων απασχόλησε ιδιαίτερα η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, η κατάσταση στις μεγάλες ελεγκτικές - λογιστικές - συμβουλευτικές εταιρείες, όπου κυριαρχεί η υπερ-εντατικοποίηση, υπάρχει όλη η «ποικιλία» των εργασιακών σχέσεων και συνυπάρχουν οι αυταπάτες με το φόβο που καλλιεργεί η εργοδοσία. Προβληματισμός υπήρξε ακόμα για την καλύτερη παρέμβαση στους νέους εργαζόμενους του κλάδου, που δεν γνωρίζουν τι είναι σωματείο, ΣΣΕ, συλλογική δράση, δικαιώματα. Αλλά και στους χώρους κατάρτισης, όπου η παρέμβαση της Ομοσπονδίας ήταν αδύναμη.
Η Μαριάτζελα Χαλακατεβάκη, από το Σύλλογο σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, σημείωσε πως χρειάζονται περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες με τα σωματεία. Είπε ακόμα ότι οι σπουδαστές προσφέρουν τσάμπα δουλειά κατά την πρακτική τους άσκηση κι έπειτα δουλεύουν για 200 - 300 ευρώ ανασφάλιστοι.
Ο Στράτος Μανιαβός, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, πρόσθεσε πως στις σχολές τούς υποδεικνύουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο απαιτητικοί για να προσληφθούν - κάποια στιγμή - στην εταιρεία που κάνουν πρακτική.
Ο Νίκος Χατζηδάκης, από τους ελεύθερους επαγγελματίες λογιστές της ΠΑΣΕΒΕ, είπε πως αυτό που ενοχλεί περισσότερο τις συντεχνιακές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, είναι η συμπόρευση των ελεύθερων επαγγελματιών με τους λογιστές υπαλλήλους και οι σχέσεις τους με την ΠΟΛ.
Ο Σταμάτης Βάσος, από την «Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σημείωσε πως η οικονομική αφαίμαξη των λογιστών, οι συνεχείς πιστοποιήσεις - εξετάσεις, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα «δένονται» με τις αναδιαρθρώσεις για πιο αντιλαϊκό κρατικό φορολογικό μηχανισμό, πιο αποτελεσματικό για τα μονοπώλια.