Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Τροχιοδεικτικές βολές για νέες ανατροπές

Πρώτοι στη λίστα όσοι θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια από τον ΟΑΕΕ, τα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών

Νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις και στις άλλες παροχές του ασφαλιστικού συστήματος, προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενημερώνοντας χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την κατάσταση στα Ταμεία και τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται να προστεθεί στην προχτεσινή ομιλία που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, όπου επανέφερε το ζήτημα νέων «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Με τον τρόπο αυτό, φωτογραφίζονται πλέον και ομολογούνται τα σχέδια για νέες περικοπές που δρομολογούν στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ενώ προαναγγέλλονται και μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Καθόλου τυχαία, στα Ταμεία αυτά εστίασε χτες και ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην επιτροπή της Βουλής: «Αναφέρομαι στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων ή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που είναι άλλη μια μεγάλη ανισότητα και στρέβλωση, μια από τις βαθιές πληγές του συστήματος. Ολο αυτό, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αυτό δε σημαίνει κάτι για τις περικοπές συντάξεων ή οτιδήποτε. Δείχνει τις αδυναμίες του συστήματος...».

Η επιμονή αυτή, παρά τον ισχυρισμό ότι δε σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις, δεν είναι τυχαία. «Φωτογραφίζει» ευκρινώς την ομάδα των ασφαλισμένων πάνω στους οποίους θα επιπέσουν τα νέα μέτρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, μαζί με το ΤΕΒΕ, θα φτάσουν τις 250.000. Αυτοί αποτελούν τον πρώτο στόχο για να μειωθούν οι συντάξεις τους, χωρίς να αποκλείεται και κάποια αύξηση στα χρόνια συνταξιοδότησης, για να συγκρατηθεί η έξοδός τους προς τη σύνταξη.

Η διαβεβαίωση ότι δε θα περικοπούν συντάξεις, σίγουρα δεν περιλαμβάνει αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα. Εξάλλου, ήδη από χρόνια σε αυτά τα Ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες) έχει ψηφιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υπάρχει η δέσμευση για σύγκλιση «εισφορών και παροχών» προς τους ασφαλισμένους.

Νέα μείωση στην κρατική χρηματοδότηση

Η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμα πιο πιθανή από το γεγονός, ότι παρά τα ελλείμματα του συστήματος, ήδη η κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τη χρηματοδότηση προς τα Ταμεία. Ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε και στην Επιτροπή ότι η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 προς την Κοινωνική Ασφάλιση, θα μειωθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ, 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα προς τα Ταμεία και 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ.

Το ποσοστό, είπε, συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού προς το ασφαλιστικό σύστημα, που ανέρχονταν το 2012 σε 55,9%, θα μειωθεί το 2016 στο 40,8%. Αν και τα στοιχεία του υπουργού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ποσά των συντάξεων προς το Δημόσιο, όπου όμως το κράτος είναι ο εργοδότης και άρα θα έπρεπε να μην εμφανίζονται ως κρατική χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση, εντούτοις η θεματική αυτή μείωση της συμμετοχής του κράτους, οδηγεί αναπόφευκτα σε εκ νέου μείωση συντάξεων και παροχών.

Στο στόχαστρο του υπουργού βρέθηκαν ακόμα οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «υπάρχουν συνταξιούχοι που έλαβαν εφ' άπαξ που ήταν 60% ή και 70% παραπάνω από αυτό που έπρεπε και αυτό είναι εις βάρος των επόμενων γενεών».

Η φράση αυτή παραπέμπει ευθέως στις νέες περικοπές από την 1/1/2014 για τα εφάπαξ και από την 1/6/2014 για τις επικουρικές συντάξεις που θα αποδίδονται, πέραν βεβαίως των περικοπών και των χαρατσιών που ήδη επιβάλλονται και που αφορούν τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που θα συνταξιοδοτούνται στο μέλλον. Ο Γ. Βρούτσης εκτός επιτροπής δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι οι ασφαλισμένοι ήταν τα μόνιμα θύματα όλων των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας. Είναι γνωστό, είπε ότι τα αποθεματικά των Ταμείων πήγαν στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών ομίλων και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε ότι με αλχημείες προβάλλει ως μέσο όρο σύνταξης τα 900 ευρώ, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο βουλευτής, προωθεί το ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων και ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικά στην επικουρική ασφάλιση. Χαρακτηριστικό, είπε, των περικοπών που γίνονται, είναι ότι με ψηφισμένο ήδη νόμο από το 2015, το κράτος θα εγγυάται για σύνταξη μόλις 360 ευρώ. Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική σας και στην Κοινωνική Ασφάλιση έρχεται να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και άρα θα πρέπει να μειωθεί και να συμπιεστεί η τιμή της εργατικής δύναμης και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κοστίζουν λιγότερο έτσι ώστε να αυξάνει η κερδοφορία των επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ