Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρωτοβουλίες στα σχολεία για την επέτειο

Πλούσιο υλικό για την προετοιμασία της σχολικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ετσι, στην ιστοσελίδα http://www.edupame.gr/ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να βρουν: Το χρονικό της εποχής, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, προτάσεις βιβλίων, θεατρικών έργων, επιλογές άρθρων από το «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», ποιήματα, τραγούδια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προτάσεις για κινηματογραφικές ταινίες, κείμενα κριτικής στα σχολικά βιβλία και προτάσεις για εκδρομές, επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους.

Παράλληλα, αξιόλογες πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με στόχο την ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα και του ρόλου του φασισμού, παίρνουν εκπαιδευτικά σωματεία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου οργανώνουν αντιφασιστική βδομάδα στα σχολεία στις 21 έως 25 Οκτώβρη. Τα σωματεία καλούν τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μία μέρα στην οργάνωση αντιφασιστικού - αντιναζιστικού μαθήματος, αξιοποιώντας διάφορες μορφές όπως: Ανάλυση αντιφασιστικών κειμένων και ακολούθως συζήτηση/γραπτή έκθεση των μαθητών, δημιουργία ζωγραφιών ή άλλων έργων τέχνης από τους μαθητές, παρουσίαση αντιφασιστικών τραγουδιών, προβολή αντιφασιστικών ταινιών, αφιερώματα σε αντιφασίστες καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες, επισκέψεις σε μνημεία κ.ά. Μάλιστα, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου έστειλε στα σχολεία ένα μεγάλο πακέτο υλικών (προτάσεις κειμένων, τραγουδιών, ταινιών, φωτογραφικό υλικό, μελέτες και ντοκουμέντα) που μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στη Ζάκυνθο, η βδομάδα αυτή θα κορυφωθεί την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην παλιά Νομαρχία, όπου θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα και κείμενα των μαθητών. Αντίστοιχα, στη Χίο, η εβδομάδα θα κορυφωθεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με αντιφασιστική εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο του φασισμού και ο διαπαιδαγωγικός ρόλος του δασκάλου στο σχολείο» με ομιλητή τον Αθανάσιο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ