Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσπαθούν να τους σπάσουν με φήμες

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων είναι στην 7η βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις διαθεσιμότητες που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για χιλιάδες συναδέλφους τους. Με πολλούς τρόπους έχει προσπαθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση να σπάσει τον αγώνα τους. Ανάμεσά τους είναι και η διασπορά φημών... Πριν λίγο καιρό είχε διαρρεύσει και αναπαράγονταν από τα ΜΜΕ ότι τέσσερα από τα οχτώ πανεπιστήμια από τα οποία θα βγουν υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, έχουν στείλει στο υπουργείο Παιδείας τα απαραίτητα στοιχεία για τους υπαλλήλους τους. Αποδείχτηκε όμως ότι ήταν μόλις δύο τα ιδρύματα που οι διοικήσεις τους είχαν αποστείλει τα στοιχεία. Τώρα, κατά τον ίδιο τρόπο, η νέα φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι παρά την απεργία και την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των διοικητικών υπαλλήλων να μην απογραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έφτιαξε το υπουργείο, οι εργαζόμενοι απογράφονται μαζικά... Τα συνδικαλιστικά όργανα των διοικητικών υπαλλήλων διαψεύδουν τη νέα αυτή φήμη, που είναι προφανές ότι στοχεύει να φτιάξει κλίμα υποταγής στους εργαζόμενους και καταγγέλλουν τα μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να την αναπαράγουν ακριβώς για να υπηρετήσουν αυτό το στόχο.

Β. Ι. Λένιν: «Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση»

Στη συλλογή περιέχονται κείμενα που έχουν γραφτεί από τις πρώτες μέρες επικράτησης της σοβιετικής εξουσίας στη Ρωσία έως το θάνατο του Λένιν. Η συλλογή επικεντρώνει κυρίως σε θέματα οικονομίας, δηλαδή της οικοδόμησης των νέων σχέσεων παραγωγής, των κομμουνιστικών σχέσεων, αφού η νέα εξουσία δεν παραλαμβάνει έτοιμες τις νέες σχέσεις παραγωγής - από το παλιό το καπιταλιστικό σύστημα που ανέτρεψε. Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Η συλλογή περιλαμβάνει 23 έργα. Ανάμεσά τους: «Η οικονομία και η πολιτική στην εποχή της δικτατορίας του προλεταριάτου», «Πώς να οργανώσουμε την άμιλλα», «Για την επανάστασή μας (Απ' αφορμή τα σημειώματα του Σουχάνοφ)» κ.ά. Στα έργα της συλλογής αναδεικνύονται οι βασικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σαφώς αποτυπώνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Η μελέτη της αποτελεί εφόδιο για την κατανόηση της απόφασης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό καθώς και του νέου Προγράμματος που ψήφισε το 19ο Συνέδριο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ενρίκο Λέτα

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, την οποία στηρίζουν το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας και το κόμμα του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μόντι, αφού ξεπέρασε τους πρόσφατους τριγμούς με την απειλή της στήριξης των υπουργών και του κόμματος του Μπερλουσκόνι, προχώρησε την Τρίτη στην κατάρτιση νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Τα αστικά κόμματα που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης προχώρησαν στην εξυπηρέτηση των συλλογικών συμφερόντων του κεφαλαίου με σημαντικές φοροελαφρύνσεις που φθάνουν τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014 - 2016. Παράλληλα σε πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο, που ήδη έχουν υποστεί απώλειες, περικοπές στη δημόσια διοίκηση και σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα πλήξουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Ολη αυτή η επίθεση στους εργαζόμενους με τα φιλομονοπωλιακά μέτρα «πατάει» στο γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (που τώρα ψελλίζουν ότι πρόκειται να αντιδράσουν) ήταν ο «δούρειος ίππος» του κεφαλαίου για το πέρασμα της λογικής της ταξικής συνεργασίας. Ηταν αυτοί που καλούσαν στο όνομα της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» οι εργαζόμενοι να δεχτούν μειώσεις μισθών, περικοπή δικαιωμάτων.

Το αισιόδοξο στην Ιταλία είναι ότι μέσα σε αυτό αρνητικό κλίμα υποχώρησης και συμβιβασμού υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που σηκώνουν το ανάστημά τους. Αυτό έδειξαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν την Παρασκευή τα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που παλεύει με τη γραμμή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζει το ΚΚ - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, που προβάλλει την ανάγκη δημιουργίας ταξικού πόλου που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταση του κινήματος ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.


Δ. Κ.

Τεμενάδες στους κόμματά τους...

Με ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, εκφράζει ικανοποίηση για την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της συγκυβέρνησης για το εποχικό επίδομα και τις προϋποθέσεις λήψεις του. Επί της ουσίας, η τροπολογία είναι ελιγμός της κυβέρνησης, κάτω από τη γενική κατακραυγή των εργαζομένων, που έχαναν και την ελάχιστη βοήθεια την περίοδο της ανεργίας τους, με δεδομένο ότι η εποχική απασχόληση δεν είναι δική τους επιλογή. Η κυβέρνηση με την τροπολογία δεν αναιρεί το γεγονός ότι το επίδομα δίνεται σε ολοένα και λιγότερους και μάλιστα κουτσουρεμένο. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει τους εργατοπατέρες του κλάδου να κάνουν τεμενάδες στον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, στους «σχεδόν 30 βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία», σε όσους βουλευτές «θα την υπερψηφίσουν», καθώς και σε όσους «συνέβαλαν με Ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο όπως οι κ.κ. Κρεμαστινός, Μαρκογιανάκης ή με παρεμβάσεις όπως ο κ. Κριτσωτάκης κ.ά.». Ευχαριστεί, δηλαδή, τους βουλευτές των κομμάτων που ψήφισαν το νόμο Ν.3986/11, ο οποίος δυσχέρανε κι άλλο τις προϋποθέσεις παροχής του εποχικού επιδόματος. Τα ίδια κόμματα έρχονται τώρα να βγάλουν το γάιδαρο έξω από το στάβλο του Χότζα και μαζί με την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να τους πουν και ευχαριστώ.

... από «ανήσυχους» εργατοπατέρες

Δίπλα στα παραπάνω, οι εργατοπατέρες γράφουν και τα εξής: «Επιπλέον να μην παραλείψουμε να εκφράσουμε την ...ευγνωμοσύνη του κλάδου για την Ερώτηση στο Κοινοβούλιο του βουλευτή του ΚΚΕ και πολυθεσίτη συνδικαλιστή στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, "για τα μάτια του κόσμου", όταν πλέον είχε γίνει φανερό ότι η υπόθεση έβαινε προς επίλυση, την ώρα που η παράταξή του ήταν εκκωφαντικά απούσα στην προσπάθεια ανατροπής του μνημονιακού νόμου. Ενώ τι να απαντήσει κανείς στο ηγετικό στέλεχος της παράταξής του, συν. Σ. Πελάη και Πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Κέρκυρας (...) Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια ή χρειάζεται και λίγη αιδώς αλλά είναι είδος εν ανεπάρκεια στις μέρες μας». Για όποιον δεν κατάλαβε, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας καλεί τους εργαζόμενους να χειροκροτούν τους βουλευτές των κομμάτων που τους εξοντώνουν και τους κοροϊδεύουν, αλλά να αποστρέφονται το ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος, που παλεύουν μαζί τους και στην πρωτοπορία του κινήματος για τα προβλήματα τα δικά τους και των άλλων εργαζομένων, ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος της. Καμιά εντύπωση δε μας προκαλεί. Είναι η ίδια πλειοψηφία, η οποία, σε πρόσφατη επιστολή της προς τη ΓΣΕΕ, εξέφραζε την ανησυχία της ότι «η ανέξοδη καταγγελτικότητα και η ανεύθυνη απαίτηση για εκτροπή της δράσης μας σε εξτρεμιστικές πρακτικές μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τριτοκοσμικές ατραπούς»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org