Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Πράσινο φως για μαζικές απολύσεις

Αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την αντιλαϊκή πολιτική
Αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την αντιλαϊκή πολιτική
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και την προσμέτρηση όσων τελικά απολυθούν από τα «ΕΑΣ», την «ΕΛΒΟ», καθώς και των συμβασιούχων που θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο στις 4.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αποφάσισε μεταξύ άλλων το κυβερνητικό «Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» που συνεδρίασε χτες υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Μιχελάκης, Γ. Στουρνάρας και Κ. Αρβανιτόπουλος.

Οι απολύσεις των 4.000 εργαζομένων αποτελούν το πρώτο βήμα των κυβερνητικών αντεργατικών σχεδιασμών για τις συνολικά 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, και όπως αποφασίστηκε χτες θα προστεθούν σε αυτές και όσοι από τους συμβασιούχους, που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, χάσουν τη δικαστική μάχη με το Δημόσιο.

«Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση. «Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads κλπ».

Ερχεται το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα η εκκρεμότητα των 1.350 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, οι οποίοι προβλέπεται να συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Παράλληλα, με διαρροές που έκαναν κυβερνητικά στελέχη, συνεχίστηκαν οι απειλές σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αφού επαναλάμβαναν πως «μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της σύσκεψης «υιοθετήθηκε» και η πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη για δίμηνη -τουλάχιστον- παράταση μέχρι τα τέλη Φλεβάρη για την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπόλοιπων 12.500 εργαζομένων που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2013. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης θα αποτελέσει αντικείμενο «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, η οποία ωστόσο επιμένει η διαθεσιμότητα να προχωρήσει βάσει των «συμφωνηθέντων».

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παράταση χρόνου που ζήτησε από το κλιμάκιο της τρόικας για τους 12.500 υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου λέγοντας πως «για να μπει κάποιος σε διαθεσιμότητα πρέπει να έχει καταργηθεί η θέση του και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγηση. Με αυτή τη λογική ζητάμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε δεύτερο κύμα κινητικότητας».

Οσον αφορά τις 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους, είπε πως «υπάρχει αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν κατόπιν πειθαρχικών αποφάσεων. Εχουμε θέσει στην Τρόικα το θέμα της προσμέτρησης των απολύσεων που θα προέλθουν από τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ υπάρχει το ζήτημα των προσωρινών διαταγών και της αξιολόγησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου».

Τέλος, για άλλη μία φορά επιχείρησε να παρουσιάσει την κινητικότητα ως εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού και είπε πως «μελλοντικά δε θα συνδέεται με τις απολύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ