Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Διονύσης Γεωργάτος
Διονύσης Γεωργάτος
φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού και θείου ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ, προσφέρουμε 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σ. Διονύσης Γεωργάτος, πρότυπο κομμουνιστή και αγωνιστή, 72 χρόνια μέλος του ΚΚΕ, πέρασε 21 χρόνια της ζωής του στις φυλακές, στις εξορίες και στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Εμεινε όρθιος και αλύγιστος απέναντι στους διωγμούς, τη βία, τα βασανιστήρια του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Τίμησε τον τίτλο του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ μέχρι τέλους. Ολα τα χρόνια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ανιδιοτελώς τα πρόσφερε στο Κόμμα. Μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, της αγροτιάς, της φτωχολογιάς, με συνέπεια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Σύντροφος με δεσμούς μέσα στον απλό κόσμο, αγαπητός από λαϊκούς ανθρώπους, δέθηκε με την ιστορία του τόπου μας, τους λαϊκούς και ταξικούς αγώνες. Αγάπησε, δέθηκε και ο ίδιος με το Λαό, τους καημούς του, την πάλη για το δίκαιο όπου και αν ήταν. Αγάπησε και τον τόπο που γεννήθηκε, την Κεφαλλονιά. Σύντροφοι σαν τον Διονύση Γεωργάτο που έδωσαν όλη τη ζωή τους με ανιδιοτέλεια, χωρίς να υπολογίζουν κόπους και θυσίες, δείχνουν το δρόμο που έχει χαράξει το Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Ο αδελφός του, Κώστας

τα ανίψια του, Μάνια και Ηλίας

***

Στη μνήμη του αγωνιστή, φιλόλογου και φιλόσοφου της ζωής, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» στις 21.9.2013, προσφέρω 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

Ευάγγελος Καστριτσέας

***

Στη μνήμη του ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΖΟΥΜΠΕΡΗ, καπετάνιου λόχου του ΕΛΑΣ από τον Αετό Καρύστου Ευβοίας, στελέχους του ΚΚΕ, 41 χρόνων, που εκτελέστηκε το Μάη του 1948 στο Γουδί μαζί με άλλους 23 κομμουνιστές από τις μετακατοχικές κυβερνήσεις της αστικής τάξης της χώρας, ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης προσφέρει στην ΚΟΒ Καρύστου 50 ευρώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Η βαθιά πίστη του στα δίκια του λαού, η αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι φωτεινό παράδειγμα. Το μεγαλείο της βαθιάς πίστης του στα ιδανικά του αγώνα μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας σε όσα γράφει στο τελευταίο του γράμμα στη γυναίκα του Τασία και στα τρία του παιδιά στις 3 Μάη του 1948 από το κελί του μελλοθάνατου.

«Κελί μελλοθάνατων 3 Μαΐου 9 μ.μ.

Πολυαγαπημένη μου Τασία, Γεια χαρά. Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις για σένα Τασία, να μην κλάψεις για τον άδικο χαμό μου, αλλά να φροντίσεις τα πολυαγαπημένα παιδιά και να είσαι υπερήφανη για μένα. Θα πέσω σαν λιοντάρι, όσοι βοήθησαν για τον χαμό μου να τους συγχωρήσεις, όταν καταλάβουν τι έκαναν, θα χτυπούν το κεφάλι τους. Τασία να φροντίσεις να μορφώσεις τα παιδιά μας και να είσαι πάντα κοντά τους μέχρι που να τα αποκαταστήσεις, να βλέπεις πάντα τη σεβαστή μου μητέρα. Είναι πολύ βασανισμένη και αυτό το χτύπημα θα την σκοτώσει. Σε όλους τους δικούς μας πολλά χαιρετίσματα και όσοι με πίκραναν τους συγχωρώ. Και πάλι σου λέω όλα για τα αγαπημένα μας παιδιά εάν εγώ είμαι ήρωας εσύ είσαι δυο φορές πάντα. Γεια με χίλια φιλιά ο φτωχός σου Λυκούργος.

---------------------------

Αγαπημένα μου αγγελούδια, Νίτσα, Αλεξάνδρα και Νίκο,

Ο πολυαγαπημένος σας πατέρας δίνει και την τελευταία σταγόνα του αίματος του για να περάσετε εσείς μια ζωή πιο ανθρώπινη και να ζήσετε. Τώρα σε σας μπαίνει ένα καθήκον να κάνετε τη ζωή της αγαπημένης σας μανούλας πιο ξεκούραστη να μην την στεναχωρείτε και να της είσαστε υπάκουα. Επίσης να φροντίσετε να μoρφωθείτε και με παρέλευση λίγου χρόνου θα νιώσετε γιατί πέθανε ο πατέρας σας. Να μην έχετε έχθρα με κανέναν να αγαπάτε όλον τον κόσμο και την ζωή σας να την κάνετε χρήσιμη για όλους.

Με χιλιάδες γλυκά φιλιά ο πατέρας σας.

Λυκούργος Ζούμπερης»

***

φωτο 1

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (24-10-2011 - 24-10-2013). Εχουν περάσει δύο χρόνια που «έφυγες» απ' τη ζωή αλλά και όσα να περάσουν, δεν θα είναι ικανά να σβήσουν από τη μνήμη μας τον αγώνα και τις θυσίες σου για έναν κόσμο καλύτερο και μια κοινωνία δίκαια που να σέβεται και να αγαπάει τον άνθρωπο. Θεωρούμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας, ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, να προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ «902».

Η γυναίκα σου Ελένη, τα παιδιά σου, Θανάσης, Ζωή, Γιώργος, Φανή και τα εγγόνια σου Βασίλης, Λευτέρης και Γιώργος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ