Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και το πρωί οι επισκέψεις σχολείων

Οι μικροί μαθητές παρακολουθούν ένα ξεχωριστό μάθημα για την Τέχνη που εμπνέεται από τη βιοπάλη των εργατών
Οι μικροί μαθητές παρακολουθούν ένα ξεχωριστό μάθημα για την Τέχνη που εμπνέεται από τη βιοπάλη των εργατών
Από χτες το πρωί και όλα τα πρωινά μέχρι την Παρασκευή τον πρώτο λόγο στην Εικαστική Εκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», που διοργανώνεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έχουν τα παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Περάματος, του Πειραιά, ενώ δηλώσεις για επίσκεψη έχουν καταθέσει και σχολεία της Αθήνας. Χτες το πρωί, στο μηχανουργείο της πρώην ΝΑΥΣΙ, όπου εκτίθενται τα έργα των περίπου 250 καλλιτεχνών που συμμετέχουν, βρέθηκαν τα παιδιά της 4ης, 5ης και 6ης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος.

Με συνοδεία των δασκάλων τους και των γονιών τους τα παιδιά είχαν ένα «ξεχωριστό μάθημα», όπως τα ίδια είπαν. Στην πύλη της έκθεσης τα παιδιά υποδέχτηκε ο γλύπτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής Χ. Δαραδήμος, ο οποίος εξήγησε στα παιδιά ότι δεν πρόκειται για μουσειακό χώρο, ούτε γκαλερί, αλλά για μία έκθεση που έχει στηθεί μέσα σε ένα «εργοστάσιο ζωντανό», «με μηχανήματα» που παίρνουν ζωή και παράγουν έργο από τη δύναμη των εργαζομένων και αυτή η δύναμη, η εργατική και όλα όσα μπορεί να δημιουργήσει και να προσφέρει στην κοινωνία, τα βάσανα και οι αγωνίες αυτών των δημιουργών, των εργαζομένων, που τους προκαλούν οι εκμεταλλευτές τους, είναι ο εμπνευστής των καλλιτεχνών και προσπαθούν να αποτυπώσουν στα έργα τους.

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν κατά ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγηση στον τεράστιο χώρο. Κάθε έργο, πίνακας ζωγραφικής, γλυπτό, φωτογραφία ήταν γι' αυτά και θέμα συζήτησης. «Είδα ένα γλυπτό, μια τραμπάλα που μια πεταλούδα μπορεί και σηκώνει έναν άνθρωπο», ανέφερε ένα παιδί, για να του εξηγήσει ο δάσκαλός του μαζί με τον γλύπτη ότι αυτό που μπορεί να φαίνεται αδύνατο, η οργανωμένη δράση των ανθρώπων μπορεί να το κάνει δυνατό.

Προχτές το βράδυ, στο πλαίσιο της έκθεσης, από τα σωματεία της Ζώνης έγινε ξεχωριστή εκδήλωση αλληλεγγύης για τους άνεργους της Ζώνης, όπου μοιράστηκαν εκατοντάδες μερίδες φαγητού.

Το σημερινό πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει στις 7 μ.μ. προβολή ταινίας. 8 μ.μ.: Ο Γρηγόρης Νικολόπουλος και οι «Μαγικοί Καθρέφτες» στα «τραγούδια των ανθρώπων».

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά: 12 μ. - 9 μ.μ.

Λεωφορεία: Από Ομόνοια Β18 - Γ18 (Μενάνδρου). Από Πειραιά 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ).

Η είσοδος στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτώβρη, και σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ