Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ταξίδι» στην εξέλιξη του ανθρώπου

Επίσκεψη μαθητών στο σπήλαιο των Πετραλώνων από την Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Εναν περίπατο για μαθητές, ξεχωριστό από τους υπόλοιπους, διοργάνωσε την Κυριακή η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ηταν ένα ταξίδι στην εξέλιξη του ανθρώπου, μέσα στο σπήλαιο των Πετραλώνων.

Το σπήλαιο των Πετραλώνων, εκεί όπου έχει βρεθεί ένα απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο, έδωσε την αφορμή να το επισκεφτούν και να κουβεντιάσουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ουσιαστικά θέματα: πώς ο άνθρωπος εξελίχθηκε, τι τον έκανε να ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα ζώα, πώς οργάνωσε τις πρώτες του κοινωνίες και ποια ήταν η μετέπειτα εξέλιξή του, αλλά και τι προϋποθέσεις υπάρχουν στο σήμερα ώστε να είναι πραγματικά ελεύθερος και απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση.

Φτάνοντας εκεί οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφτηκαν το σπήλαιο, αλλά και το ανθρωπολογικό μουσείο. Στο μουσείο, όπου υπήρχαν οστά από διάφορα ζώα που βρέθηκαν στο σπήλαιο αλλά και αναπαράσταση από το μέρος που βρέθηκε το ανθρώπινο κρανίο, ο βιολόγος Νίκος Αβραμίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, μίλησε για την εξέλιξη των ειδών και το πώς ο άνθρωπος έφτασε στο σημείο να είναι «...αυτός ο γίγας»! Οι μαθητές άκουγαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Φάνηκε ότι πολλοί από αυτούς άκουγαν μια τέτοια προσέγγιση πρώτη φορά, καθώς το σχολείο, όπως είναι σήμερα, τους κρύβει την αλήθεια, δεν τους δίνει τα εφόδια να γνωρίσουν τον κόσμο, την εξέλιξή του και πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλουν ώστε να αλλάξει. Εγιναν ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια.


Στη συνέχεια, μοιράστηκαν στους μαθητές αναμνηστικές αφίσες, dvd και βιβλιαράκια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ