Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Ζητούν νέους φόρους και... ολοκλήρωση του «Καλλικράτη»

Η παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου στο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας

Η επιβολή νέων φόρων σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και η «ολοκλήρωση» της αρχιτεκτονικής του «Καλλικράτη» είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Απολύτως ενδεικτικά δηλαδή των πολιτικών θέσεων των εκλεγμένων περιφερειαρχών, που ζητούν όχι μόνο να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του αντιδραστικού «Καλλικράτη» αλλά και να έχουν οι ίδιοι συμμετοχή. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όσα βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά (κλείσιμο υπηρεσιών δήμων και περιφερειών, κατάργηση υπηρεσιών Πρόνοιας, επιβολή χαρατσιών για παιδικούς σταθμούς και άλλες δράσεις) απορρέουν από τον «Καλλικράτη».

Για τους πόρους των Περιφερειών τονίζεται πως «προϋπόθεση για αποτελεσματική διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων των Περιφερειών είναι η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου κεντρικού μηχανισμού τεκμηρίωσης, ο οποίος θα παρακολουθεί την τήρηση της απόδοσης των θεσμοθετημένων πόρων, θα υπολογίζει σε ετήσια βάση το κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών και θα κοστολογεί τις δαπάνες άσκησης κάθε μεταφερόμενης αρμοδιότητας». Προτείνεται «η τήρηση μέγιστων ποσοστών μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σε σχέση με το προηγούμενο έτος (...) Μεσοπρόθεσμα, την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών την επιδιώκουμε μέσα από την αποκέντρωση των πόρων, που πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά».

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου

Τη συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, ο οποίος αντέδρασε στα συνθήματα εργαζομένων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για διαθεσιμότητες - απολύσεις και «έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις κινητοποιήσεις, τους αγώνες, τις δραστηριότητες των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη μορφή, με τη δράση της Χρυσής Αυγής», κατήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Και ανέφερε: «Αυτή η λογική είναι απαράδεκτη, είναι επικίνδυνη και είναι ακριβώς αυτή η λογική την οποία φαίνεται επίσημα την εκφράζει και η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών, που αποθρασύνει την ίδια τη δράση της Χρυσής Αυγής, που ρίχνει νερό δηλαδή στο μύλο της. Είναι αυτή η λογική που αντικειμενικά αξιοποιείται από το σύστημα για να συντρίψει τους αγώνες των εργαζομένων».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Αυτό το οποίο έχει επιβεβαιωθεί είναι ότι οι αλλαγές με τον "Καλλικράτη" εντάσσονται στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, στους εκσυγχρονισμούς του αστικού κράτους, οι οποίες βεβαίως δεν σχετίζονται με την κρίση. Αυτές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από την κρίση. Η κρίση επιτάχυνε τη διαδικασία υλοποίησής τους. Απόκτησαν ακόμη πιο αντιδραστικό χαρακτήρα και είναι αντιδραστικός και αντιλαϊκός ο χαρακτήρας ακριβώς γιατί δεν εξυπηρετούν, δεν εντάσσονται σε μια λογική εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, αλλά, αντίθετα, υποτάσσουν τις όποιες αλλαγές στις ανάγκες της επιδίωξης, στις στοχεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο που μεθοδεύει η κυβέρνηση είπε: «Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν θα μπει νομοθετική κατοχύρωση των 3/5 για να αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει πάγιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών με έμμεση εκλογή - όχι άμεση - από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια των περιφερειαρχών και των δημάρχων αντίστοιχα. Οχι βεβαίως ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά είναι τουλάχιστον σε μια κατεύθυνση να γίνεται μια πιστή καταγραφή των δυνάμεων».

Σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα και όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο για την ανάπτυξη και την Περιφερειακή Διοίκηση, τόνισε: «Είναι ποτέ δυνατόν να πεις ότι η περιφερειακή ανάπτυξη θα λειτουργεί σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα; Δηλαδή, θα δίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - για να μην πω καμιά άλλη - μισθούς 1.000 ευρώ; Δεν θα δίνει 500 ευρώ και 300 και 200; Με τι μισθούς θα δουλεύουν; Με τι μισθούς λοιπόν θα πληρώνουν τους εργαζόμενους σ' αυτές τις περιοχές; Αρα λοιπόν ένα ζήτημα δεν είναι αυτό; Δεύτερον, θα έχετε μια διαφορετική λογική στο τι θα αναπτυχθεί; Δηλαδή θα υπάρχει αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων; Μα εδώ πέρα η ίδια η εμπειρία δείχνει πού είστε προσανατολισμένοι. Ενέργεια, τουρισμό, υποδομές μεταφορών για κόμβο. Αυτές που είναι οι προτεραιότητες, οι ιεραρχήσεις, οι στοχεύσεις της αστικής τάξης και του κεφαλαίου στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ