Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
«Μπαίνουν μέσα» από τις τιμές των εμπόρων

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων

Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού, λόγω της εξευτελιστικής τιμής που δίνουν οι έμποροι - κυμαίνεται από 12 έως 14 λεπτά το κιλό, που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής - αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Οπως σημείωσαν, το κόστος παραγωγής (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό κ.ά.) φτάνει, φέτος, κοντά στα 200 ευρώ ανά στρέμμα - κι αν είναι νοικιασμένα χωράφια εκτοξεύεται ακόμα ψηλότερα - ενώ με μια μέση απόδοση 1.200 κιλά το στρέμμα ο παραγωγός εισπράττει 150 - 170 ευρώ ανά στρέμμα και «μπαίνει μέσα».

Υπογράμμισαν ότι, με τις «ευλογίες» του υπουργείου και της κυβέρνησης, υπάρχει ασυδοσία των εμπόρων, που κερδοσκοπούν με το καλαμπόκι ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφίβολης ποιότητας, που οδήγησε το ελληνικό είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή, είτε στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στον εχθρικό ρόλο που έχουν, πλέον, για τους παραγωγούς οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, σημειώνοντας ότι η «Νέα Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων» ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα για να υπερασπίσει τους λίγους εναπομείναντες μικρομεσαίους συνεταιρισμένους αγρότες και γενικότερα τους χιλιάδες παραγωγούς του νομού. Δεν έκανε και ούτε προτίθεται να κάνει τίποτα για να διεκδικήσει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το καλαμπόκι, ενώ ακόμα και η «προσφορά» της για αποθηκευτικό χώρο στους παραγωγούς είναι με το αζημίωτο, αφού θα τους χρεώσει και 2 λεπτά το κιλό, παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο του μεσάζοντα για τους μεγαλεμπόρους και καθιστώντας την παραγωγή εύκολη λεία για τα δόντια τους.

Η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα οργανώνει συσκέψεις σε καλαμποκοχώρια του νομού - την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στη Βασιλική και την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στο Βαλτινό - καλώντας τους αγρότες ν' αγωνιστούν για:

1. Κατώτερη εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

2. Αμεσο σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι.

3. Να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία για την αισχροκέρδεια που γίνεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους εισαγωγείς και εμπόρους. Να υπάρχει προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

4. Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών καλαμποκιού αφού είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ