Associated Press |
Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία |
Από εκείνη τη στιγμή, η Αστυνομία στη μεγαλύτερη επιχείρησή της επί καναδικού εδάφους από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενίσχυσε και άλλο τις δυνάμεις της αλλά και διεύρυνε και εμπλούτισε τρόπο τινά τα μέτρα αντιμετώπισής και καταστολής των διαδηλώσεων, κάνοντας χρήση γκλομπ, σπρέι πιπεριού, παντός τύπου δακρυγόνων, πλήθους κανονιών νερού, και χιλιάδων πλαστικών σφαιρών.
Δεν ήταν αρκετά, όμως, για να κάμψουν τις αντιδράσεις και τη διάθεση των διαδηλωτών, που δε λύγισαν και το Σάββατο το απόγευμα στην κορύφωση της κινητοποίησή τους, παρά τον αστυνομικό αποκλεισμό περισσότεροι από 30.000 διαδήλωσαν εκτός του «σιδερένιου τείχους της ντροπής», την ώρα που ηγέτες των 34 κρατών της αμερικανικής ηπείρου, απούσας όμως της Κούβας καθώς σύμφωνα με τον οργανισμό οι εκλογές δε γίνονται με τρόπο δημοκρατικό(!), βρίσκονταν υπό σκληρές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της συμφωνίας για τη «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου», εκφράζοντας την αντίθεσή τους τόσο στη συμφωνία, όσο και στην παγκοσμιοποίηση, που καταστρέφει το περιβάλλον, που διευρύνει το χάσμα των φτωχών από τους πλουσίους, που απαγορεύει στην ουσία τις εθνικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα υπέρ των λαών τους. Κοινωνικά μέτρα που να παρέχουν Υγεία, Παιδεία, Εργασία. Το τρίπτυχο που κάνει τους λαούς ελεύθερους και ανεξάρτητους...
Associated Press |
Οσο για τις εργασίες της Συνόδου, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, «στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία». Χαρακτήρισε μάλλον ως «απόλυτη επιτυχία» την κατάληξη σε τελική διακήρυξη, όπου απλά επαναβεβαιώνεται η διάθεση των 34 αμερικανικών κρατών στην ήδη συμφωνηθείσα «Παναμερικανική Ζώνη Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών» μετά το Δεκέμβρη του 2005. Στη ζώνη αυτή θα υπάγονται 800 εκατομμύρια πολιτών από 34 αμερικανικά κράτη και αυτή θα εκτείνεται από την Αλάσκα μέχρι και την Αργεντινή.
Οι τελικές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση της σχετικής διεθνούς συνθήκης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005, όπως αναφέρεται στην ίδια διακήρυξη, με την οποία προσδιορίζεται ότι «μόνον δημοκρατίες» θα μπορεί να προσχωρούν στη συνθήκη. Αλλωστε οι 34 ηγέτες, που συνεδρίασαν για τρία 24ωρα, κάτω από τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, τόνισαν ότι ενδιαφέρονται να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί σε όλη την ήπειρο και ταυτόχρονα να παταχτεί το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών στα όριά της.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε -μάλλον για «λόγους δημοσίων σχέσεων»- η πρόθεση των 34 χωρών να πάρουν μέτρα που θα μειώσει κατά 50% τη φτώχεια που μαστίζει την πλειονότητα των αμερικανικών κρατών -κυρίως της Λατινικής Αμερικής- μέχρι το 2015. «Δε θα πάψουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να απελευθερώσουμε τους συμπολίτες μας, από τις απάνθρωπες συνθήκες της ακραίας φτώχειας» θα τονίσουν στην τελική τους διακήρυξη οι 34 ηγέτες, χωρίς εννοείτε να κάνουν λόγο ούτε για το πώς θα το πράξουν ούτε φυσικά απαντώντας στις «κατηγορίες» των διαδηλωτών ότι ακριβώς αυτή η πολιτική παράγει τη φτώχεια.
Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς, ως προεδρεύουσα και φιλοξενούσα χώρα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι ηγέτες των 34 χωρών συμφώνησαν ότι η «Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης»-(IADB) δε θα πρέπει πλέον να χορηγεί δάνεια σε χώρες που κρίνονται ως μη δημοκρατικές και ότι από την εν λόγω Τράπεζα αναλήφθηκε δέσμευση ότι οι οικονομίες των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής ως το τέλος του 2005 να έχουν ενισχυθεί με συνολικό ποσό 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πάντως, αναλυτές επισήμαναν ότι στις ομιλίες των 34 ηγετών δεν αποκρύβηκαν σε γενικές γραμμές τα έκδηλα οικονομικά προβλήματα πολλών κρατών της περιοχής αυτής. Αλλωστε, όπως πρόσθεταν οι ίδιοι αναλυτές, οι παρατεταμένες διαδηλώσεις κοντά στο χώρο συνεδρίασης υπενθύμιζαν στους ηγέτες ότι οι ατέρμονοι θεωρητικοί μονόλογοι δεν ωφελούν αναγκαστικά. Τέλος, η ερχόμενη παναμερικανική σύνοδος συμφωνήθηκε να γίνει στην Αργεντινή στη διάρκεια του 2004.