Τρίτη 24 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βόμβες, πυρά και νέα κλιμάκωση

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, τις δύο τελευταίες μέρες, με σοβαρότερη αυτήν στην Κφαρ Σάμπα, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς»

Η μικρή Παλαιστίνια τραυματίστηκε όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ στη διάρκεια κηδείας

Associated Press

Η μικρή Παλαιστίνια τραυματίστηκε όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ στη διάρκεια κηδείας
ΚΦΑΡ ΣΑΜΠΑ - ΟΡ ΓΙΕΧΟΥΝΤΑ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η μία μετά την άλλη συγκλονίζουν οι βομβιστικές επιθέσεις τα αυτόνομα εδάφη και το εσωτερικό του Ισραήλ, ενώ οι μάχες, οι ανταλλαγές πυρών και οι ρουκέτες συνεχίζονται με εντεινόμενο ρυθμό. Ωρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα, η Μέση Ανατολή βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη βία, και τα ψελλίσματα διπλωματίας που αποτολμούνται δεν μπορούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που, όπως, υπογράμμιζε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ «τείνει να είναι πια εντελώς ανεξέλεγκτη».

Ενας 11χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός και άλλοι 14 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που συμμετείχε στην κηδεία 25χρονου μέλους της επίλεκτης μονάδας «Force 17» του Γιάσερ Αραφάτ, σε προσφυγικό στρατόπεδο της πόλης Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Την απρόκλητη επίθεση ακολούθησε πανδαιμόνιο, και λίγο αργότερα, αστυνομικοί, παρακείμενου παλαιστίνιου τμήματος, απάντησαν στα πυρά.

Λίγο αργότερα, παλαιστινιακές πηγές έκαναν γνωστό ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα μαζί με εκσκαφείς αποπειράθηκαν, για άλλη μια φορά, να εισέλθουν σε αυτόνομα εδάφη, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν την εισβολή με βροχή από αντιαρματικές ρουκέτες. Υπενθυμίζεται ότι και το Σάββατο το πρωί, ισραηλινά στρατεύματα είχαν εισβάλει, για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, στο παλαιστινιακό έδαφος για να αποχωρήσουν λίγες ώρες αργότερα, αφού κατέστρεψαν σπίτια, καλλιέργειες και όποιο κτίσμα βρέθηκε μπροστά τους.

Ο δωδεκάχρονος δέχτηκε ισραηλινή σφαίρα στη διάρκεια κηδείας

Associated Press

Ο δωδεκάχρονος δέχτηκε ισραηλινή σφαίρα στη διάρκεια κηδείας
Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων, όμως, συνεχίστηκε και χτες. Βόμβα τοποθετημένη κάτω από σταθμευμένο αυτοκίνητο εκρηγνυόταν, στην πόλη Ορ. Γιεχούντα, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 4 ανθρώπων. Οι ισραηλινές αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε Παλαιστινίους εξτρεμιστές.

Για την βομβιστική επίθεση σε κεντρικό σταυροδρόμι, λίγο έξω από την πόλη Χάιφα, νωρίς χτες το πρωί, την ευθύνη ανέλαβε, με ανακοίνωση της, από τη Βηρυτό, η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση «Λαϊκό Στρατιωτικό Μέτωπο - Τάγματα της Επιστροφής», τονίζοντας ότι η επίθεση έγινε με αφορμή την 13η επέτειο της δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της ΟΑΠ Αμπού Τζιχάντ στο Λίβανο. Από αυτήν τη βομβιστική επίθεση τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί, γεγονός που σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, όπου υπογραμμίζεται ότι «στόχος δεν είναι ποτέ αθώοι πολίτες».

Στο μεταξύ, την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε την πόλη Κφαρ Σάμπα, βορείως του Τελ Αβίβ, την Κυριακή, ανέλαβε με ανακοίνωσή της η εξτρεμιστική οργάνωση «Χαμάς», η οποία, μάλιστα, προειδοποιεί με νέες επιθέσεις. Από την επίθεση της Κυριακής, σκοτώθηκε, εκτός του κομάντο αυτοκτονίας, ένας Ισραηλινός πολίτης, και τραυματίστηκαν άλλοι 50, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παλαιστίνιος προσπαθεί να φτιάξει τσάι σε ό,τι απόμεινε από την κουζίνα του μετά την ισραηλινή επιδρομή

Associated Press

Παλαιστίνιος προσπαθεί να φτιάξει τσάι σε ό,τι απόμεινε από την κουζίνα του μετά την ισραηλινή επιδρομή
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιήθηκαν 5 επιθέσεις, με πυρά ή με χειροβομβίδες, εναντίον ισραηλινών θέσεων, 3 στη Λωρίδα της Γάζας και 2 στη Δυτική Οχθη, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Χωρίς απώλειες καταγράφηκε και η έκρηξη βόμβας που έγινε με τηλεχειριστήριο σε δρόμο κοντά στον εποικισμό Αριέλ, στη Δυτική Οχθη, την ώρα που περνούσε φορτηγό με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Αλληλοκατηγορίες και αναποτελεσματική διπλωματία

Η ισραηλινή ηγεσία κατέδειξε την Παλαιστινιακή Αρχή, και πάλι, ως αποκλειστική υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, εξαιτίας της απροθυμίας της να ελέγξει τις «τρομοκρατικές ομάδες». Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ραανάν Γκισίν επανέλαβε, χθες, τους ίδιους ισχυρισμούς. Ο ισραηλινός στρατός έχει ενισχύσει, ακόμη περισσότερο, τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της εθνικής γιορτής της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά, ο γραμματέας της Παλαιστινιακής Προεδρίας, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμπ ανταπαντούσε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή ουδέποτε ενέκρινε ούτε εγκρίνει επιθέσεις εναντίον αμάχων». Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε, χτες, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον αμάχων είτε Παλαιστινίων είτε Ισραηλινών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε στους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντησή του, στη Ραμάλλα, με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Λουί Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή. Ο Μισέλ, που συναντήθηκε την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, τόνιζε ότι «είναι άμεση η ανάγκη επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και προανήγγειλε ότι από την 1η Ιουλίου, οπότε το Βέλγιο θα αναλάβει την 6μηνη προεδρία της ΕΕ, θα αναλάβει «σειρά ειρηνευτικών πρωτοβουλιών». Στην περιοχή περιοδεύει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο οποίος επανέλαβε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τόνισε ότι η «βία τείνει να βγει εντελώς εκτός ελέγχου».

Σε διπλωματικό μαραθώνιο, όμως, έχει αποδυθεί και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος βρέθηκε, χτες, στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Ο Πέρες τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος «να γίνει κάποια στιγμή μια νέα Ελβετία, όπου θα λαμβάνουν χώρα συνομιλίες με στόχο την ειρήνευση και τη συνύπαρξη».

Σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές, ο Σιμόν Πέρες, στα τέλη της βδομάδας, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και πιθανότατα και τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στα αυτόνομα εδάφη. Με αφορμή την επικείμενη άφιξη Πέρες, η «Τάιμς της Νέας Υόρκης» φιλοξένησαν εκτενές άρθρο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η νέα αμερικανική προεδρία «θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική μεγάλων αποστάσεων που επέλεξε να τηρήσει από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, αφού πλέον τα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει και η προοπτική επίτευξης πολιτικής λύσης δεν είναι τόσο ορατή, χωρίς κάποια νέα διαμεσολάβηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ