Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή οι αλλαγές στο λύκειο

Την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το οποίο το υπουργείο Παιδείας εισάγει αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και προχωρά την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς ένα βήμα παραπέρα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για ένα λύκειο με μορφωτικό ρόλο και μία τεχνολογική εκπαίδευση που θα απαντά στην ανεργία μέσα από τη μαθητεία και τη διευρυμένη παρέμβαση της αγοράς, δεν μπορεί να κρύψει ότι το λύκειο που περιγράφεται στο νομοσχέδιο είναι ένα σκληρά ταξικό, στενά δεμένο με την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ανταγωνιστικό σχολείο, η καθιέρωση του οποίου σπρώχνει ακόμα περισσότερα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην πρόωρη κατάρτιση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη και να ισχύσουν οι αλλαγές για τη φετινή πρώτη λυκείου και οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 να διεξαχθούν με το σύστημα που περιγράφεται στο σχέδιο νόμου.

Στο μεταξύ, χτες έληγε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας σε «υπεράριθμους» εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταθέσουν αίτηση μετάταξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή σε διοικητικές θέσεις. Είχαν προηγηθεί οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, η διεύρυνση του ωραρίου και μία σειρά μέτρα που έστελναν ξεκάθαρα το μήνυμα από πλευράς της κυβέρνησης ότι στο «νέο» σχολείο που οικοδομεί δεν έχει θέσει η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατά την προχτεσινή συνάντηση με την ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν κινδυνεύει με απόλυση, ωστόσο είναι δεδομένη η πολιτική της κυβέρνησης για τους δημόσιους υπαλλήλους, την κινητικότητα, τις απολύσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για την εκτίμηση της κατάστασης και για να διαμορφωθεί εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Γενικές συνελεύσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε πολλές ΕΛΜΕ την ερχόμενη βδομάδα, ενώ παρά το ότι το υπουργείο ανακοίνωσε μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διοργανώθηκαν και το προηγούμενο διάστημα συσκέψεις και κινητοποιήσεις από εκπαιδευτικούς. Προχτές το πρωί έγιναν συμβολικές καταλήψεις των Διευθύνσεων Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης από τοπικές ΕΛΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας(2022-10-11 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία(2020-04-29 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σήμερα από γονείς - εκπαιδευτικούς(2013-10-02 00:00:00.0)
Σε απεργία από τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί(2013-09-14 00:00:00.0)
Σε απεργία από τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί(2013-09-14 00:00:00.0)
Θα απεργήσουν στις 15 Φλεβάρη(2007-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ