Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Σε αδιέξοδο χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Την Κυριακή οριστικοποιείται ο αριθμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, όσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν μια θέση σε δημοτικό σταθμό

Σε αγώνα δρόμου και μάλιστα μετ' εμποδίων επιδίδονται οι λαϊκές οικογένειες, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντούν μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο: Οι παιδικοί σταθμοί των δήμων, που ποτέ δεν ήταν σε θέση να καλύψουν την ανάγκη για προσχολική αγωγή όλων των παιδιών, πλέον οδηγούνται σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο, το προσωπικό τους συρρικνώνεται, η χρηματοδότησή τους φθίνει ενώ τα τροφεία αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος που συνεπάγεται η εγγραφή των παιδιών στους ιδιωτικούς σταθμούς. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να καταφεύγουν όλο και περισσότερες οικογένειες στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ μοιάζει «σανίδα σωτηρίας» για τους γονείς, αφού εξασφαλίζει την εγγραφή των παιδιών στους σταθμούς και την επιδότηση των τροφείων, δηλαδή είναι δωρεάν.

Φέτος, οι αιτήσεις των γονιών ξεπέρασαν τις 98.000 τη στιγμή που η χρηματοδότηση του προγράμματος επαρκεί μόνο για 60.000 βρέφη και νήπια. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος, για την οποία έκανε πρόσφατα λόγο ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό άλλες 4.000 παιδιά μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον αριθμό των παιδιών που θα μείνουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Οπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ, ήδη 26.945 αιτήσεις έχουν απορριφθεί, ενώ η αγωνία συνεχίζεται για τους 71.276 «δυνητικούς δικαιούχους» που περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία θα γίνουν γνωστά την Κυριακή για να διαπιστώσουν αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.


Στην πραγματικότητα, βέβαια, το «ξεσκαρτάρισμα» των γονιών έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος αποκλείουν πάρα πολλές οικογένειες. Την παραμικρή πιθανότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν έχουν οι οικογένειες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Μάλιστα, το όριο αυτό είναι μειωμένο κατά 10.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό του 2012, στο οποίο αποτυπώνονται τα εισοδήματα του 2011, τη στιγμή που οι αποδοχές αυτές έχουν ψαλιδιστεί σήμερα από τις μειώσεις μισθών και τη φορολεηλασία.

Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι από το πρόγραμμα έχουν αποκλειστεί οι άνεργες μητέρες που δεν μπορούν να προσκομίσουν δελτίο ανεργίας με ισχύ που να ξεκινά πριν τις 20.6.2013, όλες δηλαδή οι εργαζόμενες που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκτός προγράμματος, έχουν ακόμα βρεθεί όλοι οι δημόσιοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι. Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες που δεν προσκόμισαν βεβαίωση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη και μαζί με αυτή και τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό μέσα από το πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς(2016-08-30 00:00:00.0)
Ζητούν τροφεία για να δώσουν φαΐ στα βρέφη(2012-09-30 00:00:00.0)
Οδηγίες για περικοπές σε παροχές των παιδιών!(2012-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ