Ενα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη μείωση των μισθών για να σωθεί η κλαδική σύμβαση. Πρόκειται για το ίδιο υποκριτικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε και πέρυσι πριν το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την κλαδική σύμβαση, λέγοντας: «Για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται: Επανασχεδιασμός σε "λευκό χαρτί", επαναπροσδιορισμός "εφ' όλης της ύλης"».
Στο τέλος υπογράφτηκε κλαδική σύμβαση που μείωνε το βασικό μισθό των εμποροϋπαλλήλων - πωλητών από τα 918,23 ευρώ που ήταν τότε στα 860 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 58,23 ευρώ (6,77%). Αν από το βασικό μισθό στη συγκεκριμένη ειδικότητα, για παράδειγμα, αφαιρεθούν οι κρατήσεις για το ΙΚΑ (που αγγίζουν το 20%), τότε ο καθαρός μισθός για τον εμποροϋπάλληλο - πωλητή σήμερα είναι 641,42 ευρώ!
Αντίστοιχα, ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις από τα 846,24 ευρώ έπεσε στα 793,25 ευρώ, μείωση κατά 52,99 ευρώ και σε ποσοστό 6,68%. Επίσης, ο μισθός των εισπρακτόρων - αποθηκάριων - κλητήρων στις εμπορικές επιχειρήσεις από τα 837,44 ευρώ έπεσε στα 785 ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά 52,44 ευρώ και σε ποσοστό 6,68%, κλπ. Αντίστοιχες ήταν οι μειώσεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στην κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου. Ταυτόχρονα, με την σύμβαση μπήκαν στον «πάγο» τα επιδόματα και οι ωριμάνσεις για ένα τουλάχιστον χρόνο.
Ετσι, αν τα σχέδια της ηγεσίας της ΕΣΕΕ γίνουν πραγματικότητα μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στο εμπόριο, μέσα σε μια διετία, θα χάσουν το 20% τουλάχιστον των αποδοχών τους. Συμπερασματικά, το επιχείρημα «της διάσωσης της κλαδικής σύμβασης» είναι ανυπόστατο καθώς με αυτούς τους όρους η σύμβαση κάθε άλλο παρά προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων.