Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί αναβάθμιση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας εκθειάζει σε άρθρο του ο Δ. Αβραμόπουλος

Οπως όλα δείχνουν, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Ελλάδα προέκυψε κάθε άλλο παρά τυχαία...
Οπως όλα δείχνουν, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Ελλάδα προέκυψε κάθε άλλο παρά τυχαία...
Το εγκώμιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων πλέκει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά ξαναδίνει στη χώρα τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μας εισέρχεται σε αβέβαιη και επικίνδυνη τροχιά».

Υπό το φως των αποκαλύψεων για το περιεχόμενο των επαφών που είχε ο ίδιος με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια ο Αντ. Σαμαράς με τον Μπ. Ομπάμα, ο Δ. Αβραμόπουλος επιχαίρει για τον «επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ», που «έρχεται να ενισχύσει τη στρατηγική της Ελλάδας και να της ανοίξει και πάλι τον διεθνή της ορίζοντα».

Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Αμυνας επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αλλά και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Οπως και στις ΗΠΑ, έτσι και τώρα, ο Α. Αβραμόπουλος παρουσιάζει την Ελλάδα σαν νησίδα σταθερότητας «σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μας εισέρχεται σε αβέβαιη και επικίνδυνη τροχιά». Μιλάει για «απομυθοποίηση της αποκαλούμενης Αραβικής Ανοιξης», την οποία το κόμμα του και όλες οι αστικές δυνάμεις υποδαύλισαν και στήριξαν, θέλοντας να ανακατέψουν την τράπουλα στα κράτη της Β. Αφρικής κατά τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τους.

Επιχειρηματολογώντας ανταγωνιστικά προς την Τουρκία, που είναι επίσης σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβάνει τους «κοινωνικούς κλυδωνισμούς» στη γείτονα χώρα στους παράγοντες που διαμορφώνουν «ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο», που προαναγγέλλει «ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις, όχι μόνον για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη».

Διαπιστώνει ακόμα με νόημα ότι «η Ευρωζώνη κινδυνεύει από κοινωνική αστάθεια, που μπορεί να προκληθεί από τις κοινωνικές αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης», βλέποντας τάσεις «για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, που όμως θα γύριζε την Ευρώπη πίσω, αντί για μια δυναμική κίνηση εξόδου προς τα εμπρός». Κάτω από αυτό το πρίσμα, υπονοεί ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να ποντάρουν στη συμμαχία τους με την Ελλάδα για να προωθήσουν τα γενικότερα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Γι' αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος λέει ότι «είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά την αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα στις επισκέψεις μου στις ΗΠΑ» και απαριθμεί τους «κοινούς στόχους τους οποίους ορίζουν οι άξονες: πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και αμυντική συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Φόρα - παρτίδα καλεί τις ΗΠΑ να «ακουμπήσουν» στην Ελλάδα, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιλαμβάνονται τη σημασία της οικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης και τους κινδύνους που διατρέχουν τη δική τους οικονομία οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη. Το ίδιο αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί η γενικευμένη πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Και στα δύο αυτά πεδία, η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να συμβάλει εποικοδομητικά».

Ως δέλεαρ, τέλος, προβάλλει το γεγονός ότι «η χώρα μας, παρά και πέρα από την κρίση, διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, η δε γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της ευρύτερης γειτονιάς, την καθιστά αξιόλογο στρατηγικό παίκτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ