Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σύσκεψη αύριο για την Αμυντική Βιομηχανία

Προωθείται η εκποίηση σε βάρος των εργαζόμενων και της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Το σχέδιο «εκκαθάρισης» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ, με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων - «φιλέτων», θα τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη που συγκαλείται αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλη την ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2014 των τριών εταιρειών, αφού πρώτα υλοποιηθεί η «εκκαθάριση» τους, με συνέπειες και στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Βάσει των αντεργατικών σχεδιασμών, όπως έχουν αποτυπωθεί και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τα τέλη Αυγούστου να παρουσιάσει το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» για τις τρεις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στην αυριανή σύσκεψη θα εξεταστούν όλα τα σενάρια για την αναδιάρθρωσή των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και οι διοικήσεις των τριών επιχειρήσεων.

Το βασικό κυβερνητικό σχέδιο για τις τρεις εταιρείες, που απασχολούν πάνω από 2.200 εργαζόμενους, προβλέπει «εκκαθάριση εν λειτουργία» και διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, που θα επιφέρουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων και εκποίηση μεγάλου τμήματος των περιουσιακών τους στοιχείων. Στο λεγόμενο «καλό» κομμάτι αναμένεται να περάσουν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές τους, ώστε να πωληθούν σε ιδιώτες και στο «κακό» κομμάτι τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους -περίπου 2 δισ. ευρώ- που θα φορτωθούν για αποπληρωμή στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την περίπτωση των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ εξετάζεται η συγχώνευσή τους με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ) και στη συνέχεια η τμηματική εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, σε συνδυασμό με απολύσεις προσωπικού. Για τη ΛΑΡΚΟ, τέλος, εκτός από τη «μείωση» του αριθμού των εργαζομένων, εξετάζεται να εκποιηθούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ