Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κανόνες - «λάστιχο»

Sportidea

Και τη νέα αγωνιστική περίοδο, όπως και τις προηγούμενες, θα γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας ιλαροτραγωδίας, με μόνιμα και έκτακτα στοιχεία αλλά πάντα το ίδιο μοτίβο. Με τους ίδιους (είτε ως ιδιότητα, είτε ως πρόσωπα) πρωταγωνιστές.

Αποκαλυπτικότατη - περισσότερο φέτος απ' όσο πέρυσι - ήταν η διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ. Ειδικά αυτών που είχαν ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μετά από εισήγηση του διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γ. Δημητρίου, οι ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός δεν πήραν - από το Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης - έγκριση. Οι ελλείψεις προϋποθέσεων και οι παραβάσεις ρητών διατάξεων (σύμφωνα με πληροφορίες) ήταν αρκετές και εξόφθαλμες. Παρ' όλα αυτά, οι δύο εταιρείες δικαιώθηκαν, στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης. Ετσι, εξασφάλισαν άδεια συμμετοχής. Ωσπου οι φάκελοί τους εξετάστηκαν από την UEFA και οι άδειες ανακλήθηκαν. Το σώμα οικονομικού ελέγχου της UEFA - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - κατέληξε «στο συμπέρασμα πως η άδεια που δόθηκε και στις δύο ομάδες από την εθνική ομοσπονδία (ΕΠΟ) δεν συνάδει με τους κανόνες αδειοδότησης της UEFA και με τους κανόνες του "Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι" (Financial Fair Play) εξαιτίας της μη εκπλήρωσης των οικονομικών κριτηρίων»...

Ετσι, αμφότερες οι εταιρείες «αποχαιρέτησαν» την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αντίθετα, εντός συνόρων, δεν υπέστησαν τις προβλεπόμενες συνέπειες (περιορισμό μεταγραφών κ.λπ.). Παρά το γεγονός ότι η Super League είχε αποφασίσει πως τα κριτήρια αδειοδότησης για Ευρώπη και Ελλάδα είναι τα ίδια. Δηλαδή, η άδεια είναι μία (σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν δύο διαφορετικές), οι συνέπειες της μη αδειοδότησης αλλάζουν.

Κατά το δοκούν

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 77Α παρ. 6 του νόμου 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 24 παρ. 6 του νόμου 3057/02), η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο δύο βδομάδες πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Οι τελευταίοι φάκελοι εξετάστηκαν την περασμένη Δευτέρα, πέντε μέρες πριν από την πρώτη σέντρα...

Βάσει νόμου, μέχρι την παραπάνω «καταληκτική» ημερομηνία, οι ΠΑΕ (υποτίθεται ότι) θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ας δούμε τι έγινε.

Από τις 18 ΠΑΕ, πιστοποιητικό (αρχικά) δεν δόθηκε μόνο στην ΠΑΕ Πανιώνιος «λόγω σοβαρής παραβιάσεως του νόμου που αφορά το δημόσιο συμφέρον και συγκεκριμένα τη μη προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας». Τελικά και η «κυανέρυθρη» ομάδα πήρε άδεια αφού την Τρίτη προσκόμισε, «έστω και εκπρόθεσμα, το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητάς της».

Η ΠΑΕ Πανιώνιος δεν κατέθεσε ούτε εγγυητική επιστολή. Οπως και οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Αρης, Εργοτέλης. Μόνο που σ' αυτές είχε δοθεί, υπό αίρεση, πιστοποιητικό. Απασες θα πρέπει να προσκομίσουν την εγγυητική έως τις 30-9-2013 αλλιώς η ΕΕΑ (υποτίθεται ότι) θα επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Στις 22/5 η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει, στην επόμενη συνεδρίασή της (επτά μέρες μετά), την ΠΑΕ Εργοτέλης για συμπλήρωση της εγγυητικής της. Στις 29/5, η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 12/6. Στη συνεδρίαση της 26ης Ιούνη αποφασίστηκε αναβολή για τις 10/7, σ' εκείνη για τις 2/8 και τελικά στις 7 του μήνα χορηγήθηκε - όπως και στην ΠΑΕ Αρης - πιστοποιητικό «υπό τη διαλυτική αίρεση της προσκόμισης εγγυητικής». Αλλιώς, κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα, δόθηκε πιστοποιητικό, χωρίς «αστερίσκους», στην ΠΑΕ Καλλονή. Η οποία, πάντως, έως τις 30/9 θα πρέπει να «προβεί στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ποσού άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ». Αλλιώς, κ.τ.λ. κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ