Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ανησυχία και αυταπάτες για τις διαθεσιμότητες διοικητικού προσωπικού

Εντείνεται η ανησυχία στους κόλπους των ΑΕΙ από τις διαρροές για χιλιάδες διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει εκφράσει την αντίθεσή της η Σύνοδος πρυτάνεων, ενώ αντιδράσεις οργανώνονται στα ιδρύματα με το άνοιγμά τους. Την Τρίτη 20 Αυγούστου έχει οριστεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεδρίαση της Συγκλήτου αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Είναι γεγονός ότι τα πανεπιστήμια έχουν ήδη υποστεί απώλειες προσωπικού από το προηγούμενο κύμα διαθεσιμότητας των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), αλλά και από αθρόες συνταξιοδοτήσεις διοικητικού προσωπικού που βέβαια δεν αναπληρώθηκαν από προσλήψεις. Η Σύνοδος πρυτάνεων σημειώνει ότι «τα παραπάνω σε συνδυασμό και με τη σοβαρή υποχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωσή του. Παράλληλα, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους δίκαιους αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ για ανατροπή της πολιτικής αυτής».

Και ενώ είναι φανερό ότι η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων έχει αποψιλώσει τα ιδρύματα, η ΚΙΠΑΝ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ στους πανεπιστημιακούς) επιρρίπτει τις ευθύνες για την ενδεχόμενη νέα περικοπή προσωπικού στις διοικήσεις των ιδρυμάτων που δεν έχουν εφαρμόσει πλήρως το νέο νόμο - πλαίσιο φτιάχνοντας οργανογράμματα των ιδρυμάτων και εσωτερικούς κανονισμούς. Το σκεπτικό της ΚΙΠΑΝ είναι ότι ο αντιδραστικός αυτός νόμος δίνει στα ιδρύματα μεγαλύτερη αυτοτέλεια και στη διαχείριση προσωπικού και ότι τάχα αν είχαν φτιαχτεί οργανογράμματα θα προστατεύονταν οι υπάλληλοι. Πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δε διστάζει μέσα σε μια νύχτα να πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους καταργώντας τις θέσεις τους, ακόμα κι αν δούλευαν χρόνια και χρόνια... Επιπλέον, η αυτοτέλεια που δίνει ο νόμος στα ιδρύματα δεν είναι για να προστατεύονται οι εργαζόμενοί τους, αλλά για να μπορούν τα ιδρύματα να καλύπτουν ανάγκες εσωτερικά, εντατικοποιώντας και ελαστικοποιώντας την εργασία του λιγοστού προσωπικού τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ