Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεργασία και ανταγωνισμοί με αιχμή την Ενέργεια

Το Ισραήλ αναβαθμίζει την τριμερή σχέση και ταυτόχρονα συζητά την κατασκευή αγωγών στο έδαφος της Τουρκίας

Το Ισραήλ παζαρεύει την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο και ταυτόχρονα συζητάει με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών στο έδαφός της

� 2011 Bloomberg Finance LP

Το Ισραήλ παζαρεύει την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο και ταυτόχρονα συζητάει με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών στο έδαφός της
Τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, θέλει να επικυρώσει η τριμερής συνάντηση εργασίας που γίνεται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. Στόχος της συνάντησης είναι «η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Αν. Μεσογείου», ανταγωνιστικά προς άλλες χώρες και συνασπισμούς κρατών, που για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλίων, επιζητούν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή.

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σ. Σάλομ, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Οι τρεις υπουργοί αναμένεται ακόμα να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Το έργο προβλέπεται να συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ, δείχνοντας το ενδιαφέρον της να αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στο μέλλον με τη χρήση του φυσικού αερίου.

Η συνεργασία των τριών χωρών βαθαίνει και στο στρατιωτικό τομέα, καθώς διαρρέεται ότι το φθινόπωρο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προγραμματίζουν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, «στο πλαίσιο των επικείμενων ενεργειακών εξελίξεων», όπως μεταδίδει ο κυπριακός σταθμός Sigma. Είναι φανερό ότι η άσκηση αποβλέπει στο συντονισμό της παροχής προστασίας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Κύπρου και του Ισραήλ, στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας.

Μπλεγμένο κουβάρι οι αντιθέσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, η ισραηλινή Delek Group έκανε γνωστό πως εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ιορδανία και πιθανώς προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, η Delek προχώρησε σε μια οικονομική συμφωνία, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στη θυγατρική Delek Energy Systems στο 100% και σε αυτά τα πλαίσια προχώρησε σε διευκρινίσεις όσον αφορά το ρόλο της στο φυσικό αέριο.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι την ίδια ώρα που οι Ισραηλινοί προωθούν τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, κρατούν την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία, η οποία όμως έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα προς την Κύπρο. Ενδεικτικά και μόνο, οι Ισραηλινοί συζητούν την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό και ταυτόχρονα παζαρεύουν με την Τουρκία τη μεταφορά του αερίου μέσω αγωγών από το έδαφός της!

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και μια νέα έκθεση του αμερικάνικου ινστιτούτου Χάτσον, το οποίο εκφράζει την άποψη πως η Τουρκία, στην προσπάθειά της ν' αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση ν' αλλάξει στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και να στραφεί προς το τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δίνοντας έμφαση στην «ενεργειακή ασφάλεια» της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ