Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι (δεν) καταλαβαίνει;

Διαμαρτύρεται η «Αυγή» ότι τα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ παραποίησαν τη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στο «Βήμα». Μας ...θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι η «Αυγή» αντιλαμβάνεται την εμπεριστατωμένη κριτική σαν παραποίηση, αλλά ας μη βιαστεί να χαρεί ότι θα αποδώσουμε στην αδυναμία της να ξεχωρίσει την ήρα απ' το στάρι τα τόσα και τόσα έξοχα δείγματα παραποίησης και διαστρέβλωσης θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ, που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει.

Για να μην τα πολυλογούμε τίποτα δεν παραποιήθηκε, οι θέσεις που εξέφρασε ο Γ. Δραγασάκης προσεγγίστηκαν απ' τη σκοπιά των θέσεων του ΚΚΕ, ερμηνεύτηκαν και τους ασκήθηκε κριτική. Με την οποία η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν, αλλά όχι να την αφορίζουν σαν «παραποίηση». Στο σπορ αυτό διαπρέπουν άλλοι, όχι το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι το ίδιο το «Βήμα» καλωσόρισε τη συνέντευξη αυτή σαν «στροφή στον ρεαλισμό», δεν φαίνεται να τους απασχολεί.

Επί της ουσίας, δεν αναιρούμε ούτε κόμμα απ' την κριτική στο περιεχόμενο των θέσεων που εξέφρασε ο Γ. Δραγασάκης, απογυμνωμένες απ' τις περικοκλάδες με τις οποίες συνήθως στολίζονται τα λεγόμενα των επίδοξων διαχειριστών της αστικής εξουσίας, για να καταπέσουν αυτομάτως όταν η αποστολή τους για συγκάλυψη της ουσίας επιτυγχάνεται.

Ενα παράδειγμα: Ο Γ. Δραγασάκης εντοπίζει το χρέος σαν πρόβλημα και εναποθέτει την επίλυσή του στη... Δευτέρα Παρουσία, στη «χάραξη εκείνης της πολιτικής που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις αναγκαίες συμμαχίες, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να απαλλαγούμε τελικά από την παγίδα του χρέους (...) Χρειαζόμαστε επομένως ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα επιδιώξει μια ριζική λύση στο ζήτημα του χρέους (...) Μια ισχυρότερη πίεση από τις ΗΠΑ και τις αγορές δεν θα μπορέσει να αγνοηθεί»...

Η ασάφεια δεν είναι τυχαία, αλλά παρ' όλα αυτά ο αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ των παραπάνω και όσων αναφέρονται στην Πολιτική Απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο».

Η «Αυγή» παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, ούτε ότι βηματάκι βηματάκι προς τα πίσω φτάνεις να υποκλίνεσαι σε ένα χρέος που η πλουτοκρατία συσσώρευσε, αξιώνοντας κι απ' το λαό να κάνει το ίδιο. Εχοντας προηγουμένως βεβαίως υποκλιθεί στην ίδια την πλουτοκρατία και λάβει την εύφημο μνεία απ' αυτήν. Πάντως, όταν πιάνεσαι στα πράσα, δεν βοηθάνε οι φωνές, ο νοικοκύρης δεν φοβάται...

Ανύπαρκτες υπάρξεις

Διασημότητα πριν γεννηθεί, σίγουρα και καθόλη τη διάρκεια του βίου του. Για χάρη του ξεροστάλιαζαν δημοσιογράφοι έξω από το μαιευτήριο και η γέννησή του έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο, σε πολλές χώρες και πρώτο θέμα. Οτιδήποτε τον αφορά μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός σε όλο τον πλανήτη. Το νεοαποκτηθέν μέλος της «γαλαζοαίματης» οικογενείας της Βρετανίας έχει μπροστά του μια μάλλον προβλέψιμη ζωή. Βεβαιότατα δε θα τον απασχολήσουν ποτέ ταπεινά προβλήματα που απασχολούν εκατομμύρια συνομήλικούς του και μη όπως η εξεύρεση τροφής, στέγης κλπ. Οι εικόνες και οι ειδήσεις που τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα περιοδικά, οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδες, φρόντισαν να κατακλύσουν τον κόσμο έρχονται μοιραία σε σύγκριση και σε βίαιη σύγκρουση με την είδηση ότι 51 εκατομμύρια μωρά, δηλαδή το ένα τρίτο των παιδιών που γεννιούνται στον πλανήτη κάθε χρόνο, δεν έχουν πιστοποιητικό γεννήσεως και σύμφωνα με το νόμο είναι «ανύπαρκτα».

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο περίπου 220 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών των οποίων η γέννηση δεν καταγράφηκε ποτέ σε κανένα ληξιαρχείο. Χωρίς πιστοποιητικό γέννησης δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ούτε την ηλικία ούτε την εθνικότητά του. Είναι ευάλωτος στην καταναγκαστική εργασία, στο λαθρεμπόριο, στην καταναγκαστική στρατολόγηση και την κακομεταχείριση. Δε δικαιούται να πάει στο σχολείο, να βγάλει διαβατήριο, να ψηφίσει ή να βρει κανονική δουλειά... Είναι δηλαδή εκτεθειμένος σε κάθε είδους δηλητηριώδες «φρούτο» απ' όσα σε αφθονία ευδοκιμούν στο σάπιο βάρβαρο καπιταλισμό.

Σύμφωνα με την UNICEF, στη Σομαλία το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο: αγγίζει το 97% των νεογέννητων, ενώ σε περιοχές της Νότιας Ασίας το 63%. Δεν αφορά όμως μόνο την Αφρική ή την Ασία το πρόβλημα αυτό, φαίνεται να εξαπλώνεται και στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη σε πολλά απ' τα οποία η εγγραφή στο ληξιαρχείο συνοδεύεται από αντίτιμο το οποίο πολλοί γονείς αδυνατούν να καταβάλουν.

Διαμορφώνεται έτσι μια στρατιά ανύπαρκτων! Μια στρατιά ανθρώπων των οποίων η ύπαρξη δεν έχει καταγραφεί πουθενά με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έναν κόσμο που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε έναν κόσμο που κάποιοι, λίγοι, έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται σκληρά τους πολλούς, πόσο μάλλον όταν οι πολλοί δεν... υπάρχουν και κανείς δεν θα ζητήσει λογαριασμό για όσα υπομένουν στα χέρια των καθόλα υπαρκτών υπάνθρωπων εκμεταλλευτών.

Για την κατάργηση νοσοκομείων

Πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να κάνει «εξοικονόμηση» από τον τομέα της Υγείας και ταυτόχρονα «ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας», όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας; Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα πως η κατάργηση 8 νοσοκομείων και του ινστιτούτου έρευνας θώρακος είναι προς όφελος ασθενών κι ασφαλισμένων, αφού από αυτή θα προκύψει νέα μείωση εκατοντάδων νοσοκομειακών κρεβατιών, τα οποία δε θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. Ταυτόχρονα, διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων. Η υλοποίηση του στόχου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων να έχουν καταργήσει ήδη εκατοντάδες τμήματα και κλινικές. Επιπλέον, οι νέοι Οργανισμοί έχουν καταργήσει και κενές οργανικές θέσεις, επομένως οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στη διαθεσιμότητα - «κινητικότητα» βρίσκονται στον «αέρα».

Η μείωση του «κόστους» για την Υγεία που επικαλείται κάθε υπουργός, κάθε κυβέρνηση, όπως και σήμερα, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά το κράτος να δίνει όλο και λιγότερα και οι ασφαλισμένοι, οι ασθενείς, οι οικογένειες όλο και περισσότερα. Επομένως, δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη για την πλειοψηφία του λαού. Τι κέρδισαν, για παράδειγμα, οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι από την κατάργηση των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ; Πώς «επιτεύχθηκε» αυτό που είπε προχτές ο υπουργός Υγείας «καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος»; Μήπως καταργήθηκε το 5ευρω χαράτσι, οι πληρωμές για εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. στα δημόσια νοσοκομεία; Πώς πετυχαίνεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών, όταν δε γίνονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρά μετακινούνται εργαζόμενοι και δημιουργείται αλλού κάποιο κενό; Οταν βγαίνουν εκτός εφημερίας νοσοκομεία και οι ασθενείς σπρώχνονται σε άλλα πιο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και με τεράστια αναμονή (π.χ. στο «Αττικόν» ως και 9 ώρες αναμονή στην εφημερία);

Κάποιοι πρέπει να κερδίζουν από αυτές τις «μεταρρυθμίσεις». Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους. Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα, για να γίνουν επενδύσεις, είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των κρατικών δαπανών για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Κοινωνικές Παροχές κ.λπ., ώστε το κράτος να εξοικονομεί περισσότερα από τον προϋπολογισμό για να στηρίζει τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Επίσης, η συρρίκνωση των δημόσιων δομών αφήνει χώρο στους επιχειρηματίες της Υγείας και αυτό θεωρείται «φως στο τούνελ της ύφεσης». Στο πλαίσιο αυτό των διαρκών περικοπών ούτε η δουλειά των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι εξασφαλισμένη - μπορεί να θεωρηθούν υπεράριθμοι σε δεύτερη φάση - ούτε οι ασθενείς. Γι' αυτό πρέπει να επιστραφούν οι απειλές του υπουργείου Υγείας για πειθαρχική διαδικασία και έξοδο από το ΕΣΥ όσων αγωνίζονται «παρανόμως», δηλαδή όσων δέχονται ασθενείς στα νοσοκομεία χωρίς να πληρώνουν! Είναι αποκαλυπτικό του τι θεωρεί η κυβέρνηση ως «καλούς και τίμιους» εργαζόμενους και με τι κριτήρια θα αξιολογηθούν... Αυτή η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί με κοινούς αγώνες, ώστε να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μην περάσει η νέα υποβάθμιση, να καταργηθούν οι πληρωμές κ.ά.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Οι «σύμμαχοι» και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής

Πληθαίνουν τελευταία οι θαυμαστές της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής...

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, σε ανακοίνωσή τους για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναγνωρίζουν ως «συμμάχους» της χώρας, τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ζητάνε από τον Αντ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει στον Ομπάμα πως «η Ελλάς συζητά ισότιμα με τους συμμάχους της».

Δε μας προκαλεί, βέβαια, εντύπωση που η Χρυσή Αυγή αναγνωρίζει σαν «σύμμαχο» της χώρας τις ΗΠΑ. Κόμμα του κεφαλαίου, η ναζιστική οργάνωση, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει τη συμβολή και την υποστήριξη των Αμερικανών στην ελληνική αστική τάξη. Οταν βομβάρδιζε με βόμβες ναπάλμ τους μαχητές του ΔΣΕ, όταν στήριζε τη χούντα των συνταγματαρχών που θαυμάζει η Χρυσή Αυγή.

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε τα υπόλοιπα «έργα» των «συμμάχων»: Επιδρομές, πόλεμοι, χούντες, σφαγές σε όλο τον κόσμο. Αυτούς τους μακελάρηδες ονομάζει «συμμάχους» η Χρυσή Αυγή.

Τέλος, τι εννοεί η Χρυσή Αυγή, όταν ζητά «ισοτιμία»; Επιδιώκει και ζητά να μεγαλώσει το μερίδιο της πίτας για τους Ελληνες καπιταλιστές, για τους εφοπλιστές και βιομηχάνους που στηρίζει με τη δράση της μέσα και έξω από τη Βουλή.

Γι' αυτούς δουλεύει και η Χρυσή Αυγή, παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος είναι. Γι' αυτό θέλει και «συμμαχίες» με τους ιμπεριαλιστές. Ο λαός να τους απομονώσει και να τους στείλει εκεί που ανήκουν: Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Κατασκευάζουν στοιχεία, εμπαίζουν τους συνταξιούχους

Το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης με την κατασκευή εικονικής πραγματικότητας συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας με αφορμή τη χτεσινή παρουσίαση των στοιχείων και για τις συντάξεις του Αυγούστου. Ο υπουργός για μια ακόμη φορά καταφεύγει στην πλαστογραφία και σε στατιστικές αλχημείες ισχυριζόμενος πως η μέση μηνιαία σύνταξη των συνταξιούχων γήρατος είναι 921,19 ευρώ! Η αλχημεία βγάζει μάτι, όμως το υπουργείο δεν πτοείται. Οι ισχυρισμοί του όμως έχουν την ίδια αξία με αυτούς που παρουσιάστηκαν προχτές για την απασχόληση και έδειχναν ότι αυτή αυξάνεται τους πρώτους μήνες του έτους όταν η ανεργία σπάει κόκαλα, κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ, της οποίας τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου.

Στην προκειμένη περίπτωση για τις συντάξεις του Αυγούστου το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει την κύρια σύνταξη λόγω γήρατος, ως μέσο εισόδημα των συνταξιούχων, την οποία όμως λαμβάνει μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων, χωρίς μάλιστα να αφαιρέσει τις υγειονομικές κρατήσεις και το φόρο που αναλογεί. Ετσι όμως αποκρύπτει τις κύριες συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και που όταν υπολογιστούν, όπως είναι και το σωστό, προκύπτει ότι η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 697 ευρώ και αυτά μεικτά. Δηλαδή το υπουργείο «φουσκώνει» κατά 30% τις συντάξεις που αποδίδονται για να δημιουργεί εντυπώσεις και μόνο. Ιδια είναι η κατάσταση και για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες δεν πρέπει να αθροίζονται με τις κύριες, αφού γι' αυτές έχουν καταβληθεί πρόσθετες εισφορές, ενώ μετά και τις απανωτές περικοπές που επιβλήθηκαν ο μέσος όρος της επικουρικής διαμορφώνεται στα 177 ευρώ το μήνα.

Η κατάσταση μάλιστα για μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων είναι ακόμα χειρότερη, αφού σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Ειδικότερα για 665.783 συνταξιούχους η μέση κύρια σύνταξη γήρατος είναι μόλις 371,54 ευρώ. Ποσά δηλαδή που βρίσκονται όχι μόνο πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά που δείχνουν περίτρανα ότι ο συνταξιούχος μέρα με τη μέρα γίνεται το συνώνυμο του εξαθλιωμένου και οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα, παρά τους κόπους και τις εισφορές μιας ολόκληρης ζωής.

Η «Αυγή»...

Ολοι αυτοί που πολέμησαν με μίσος τον «902» τώρα υποκρίνονται ότι λυπούνται γιατί το ΚΚΕ δεν έχει πια την οικονομική δυνατότητα να τον διατηρήσει άλλο και οδηγήθηκε αναγκαστικά στην πώληση των υποδομών του, προκειμένου να πληρωθούν τα συσσωρευμένα χρέη προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή ορισμένοι προκαλούν. Χορεύουν και ασχημονούν.

Και πάλι πρώτη σέρνει το χορό της διαστρέβλωσης και των συκοφαντικών κατηγοριών η «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ. Χολή και λάσπη ξερνά και πάλι κατά του ΚΚΕ. Ορισμένοι συντάκτες της βρίσκονται κυριολεκτικά σε αντιΚΚΕ παροξυσμό, έχουν πάρει τέτοια φόρα που γράφουν ό,τι τους κατέβει. Ανάμεσά τους και ο Γ. Κυρίτσης, ο οποίος τυγχάνει και πανελίστας της εκπομπής Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ. Ο εν λόγω κύριος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι με την αναγκαστική πώληση των υποδομών του «902» σε ιδιώτη «νομιμοποιεί την πρακτική της κυβέρνησης» (!), ότι «το ΚΚΕ αναδεικνύεται σε εμφανή συστημικό κρίκο» (!), ότι «παραδίδει όπλα στον αντίπαλο» και πέρασε στην απέναντι (στη μνημονιακή) πλευρά», ότι «το ΚΚΕ κάνει τα ίδια» με το συγκρότημα του Αλαφούζου και τον ΔΟΛ του Ψυχάρη!

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν μπορείτε, συμμαζευτείτε και μην προκαλείτε.

Το πρόβλημά σας, η εμπάθεια που έχετε κατά του ΚΚΕ είναι γιατί το ΚΚΕ δεν κάνει αυτά για τα οποία εσείς το κατηγορείτε. Είναι γιατί βρίσκεται σταθερά στην απέναντι πλευρά από αυτήν που βρίσκεστε εσείς μαζί με το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με εσάς, βρίσκεται κόντρα στην ΕΕ και στα μονοπώλια και παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής και συνολικά της εξουσίας που τα υπηρετεί.

... σε αντιΚΚΕ παροξυσμό

Το πρόβλημα - γι' αυτό και το μένος - όλων των δυνάμεων του συστήματος είναι ότι το ΚΚΕ ούτε φοβάται ούτε εξαγοράζεται και δεν καταθέτει τα όπλα του, που είναι οι θέσεις του, η μόνη πρόταση διεξόδου προς όφελος του λαού που έχει επεξεργαστεί, η πρωτοπόρα δράση του για την ανάκαμψη του λαϊκού κινήματος, για τη λαϊκή συμμαχία.

Αν το ΚΚΕ ήταν «σαν τους άλλους», αν έκανε πολιτική συνδιαλλαγή με το κεφάλαιο και με τους διαφόρους οργανισμούς της ΕΕ, των ΗΠΑ, άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων τότε, τα οικονομικά του δε θα εξαρτιόνταν από την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα μέλη του και ο λαός.

Οπλο για το σύστημα που γεννά τα μνημόνια και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αποδεικνύεται ότι είναι οι θέσεις και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, που μετατρέπεται σε νέο ΠΑΣΟΚ των ψεύτικων ελπίδων για το λαό. Το πρόσφατο πανηγυρικό πρωτοσέλιδο του «Βήματος» για τις πιο «νέες» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνέντευξη Δραγασάκη, δεν εξέπληξε πια κανέναν. Αλλωστε, δεν πάει και πολύς καιρός από τις επίσημες συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους μεγαλοεκδότες - καναλάρχες. Αλήθεια, μήπως ξέρουν οι συντάκτες της «Αυγής» τι συζήτησαν και πού κατέληξαν; Το ερώτημα είναι ρητορικό, δε χρειάζεται να πείτε τίποτα, κύριοι. Είναι ολοφάνερο!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα σφαγής μαθητών και εκπαιδευτικών

Η κατάργηση 50 ειδικοτήτων στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι 2.500 εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, οι τουλάχιστον 2.000 συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων ήταν μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο και στην Εκπαίδευση. Εν μέσω καλοκαιριού, διοχετεύει στη δημοσιότητα τα προσχέδια των νέων σχολικών προγραμμάτων, αναδεικνύοντας το στόχο να ευθυγραμμιστεί πλήρως το Δημόσιο Σχολείο με την αγορά, να γίνει πιο ταξικό από ποτέ, να αντικαταστήσει την ολόπλευρη γνώση με πρόσκαιρες δεξιότητες χρήσιμες στο κεφάλαιο, να επιβάλει ακόμη πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις.

Με τα νέα σχολικά προγράμματα καταργούνται και συρρικνώνονται δεκάδες μαθήματα, γνώσεις και θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Την πλήρη κατάργηση της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, την κατάργηση στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου των μαθημάτων της Μουσικής, των Εικαστικών, τη μείωση κατά μία ώρα στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής Αγωγής, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και της Οικιακής Οικονομίας. Για το Γενικό Λύκειο σχεδιάζονται πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη τάξη. Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου καταργείται το μάθημα της Πληροφορικής. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα πρέπει να εργάζονται τζάμπα σε επιχειρήσεις 728 ώρες το χρόνο τα δύο τελευταία έτη, τα αντικείμενα των ειδικοτήτων θα διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς, ενώ επιβάλλεται ...«προαιρετικά» και 4ο έτος φοίτησης απ' το οποίο θα παίρνουν το πτυχίο πιστοποίησης.

Τη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας οξύνονται και διευρύνονται, οι συγκεκριμένες εξελίξεις σηματοδοτούν: Τη βίαιη έξοδο χιλιάδων παιδιών από την Εκπαίδευση. Θυμίζουμε ότι μόνο το 2012, η σχολική διαρροή από το Γυμνάσιο ήταν 9.000 παιδιά! Φέτος, με τέσσερα χρόνια προετοιμασίας σε πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, σημαίνει περισσότερα φροντιστήρια για οικογένειες που μετρούν πάνω από έναν άνεργο, τα παιδιά αποτρέπονται από τη γνώση, θα βγαίνουν εκτός σχολείου ή θα κατευθύνονται στα ΕΠΑΛ. Στα ΕΠΑΛ εκβιαστικά θα ξεζουμίζονται σαν σκλάβοι χωρίς μισθό και δικαιώματα, σε δουλειές λάντζας, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουν ουσιαστικά στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, και μετά θα στέλνονται στην ανεργία. Η σταδιακή υποβάθμιση και οριστική κατάργηση μαθημάτων δημιουργεί τεχνητές «υπεραριθμίες» εκπαιδευτικών, που σημαίνει νέες χιλιάδες απολύσεις. Μεγαλύτερη εκμετάλλευση ακόμη κι εκείνων των εκπαιδευτικών που θα δουλεύουν, με ελαστικές σχέσεις εργασίας για ένα ξεροκόμματο, τρέχοντας απ' το ένα σχολείο στο άλλο.

Ολα αυτά αποτελούν προειλημμένες αποφάσεις χρόνων στα όργανα της ΕΕ. Εξάλλου, η αστική τάξη δε σταμάτησε ποτέ να επιδιώκει την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης, τον έλεγχο του περιεχομένου και της ιδεολογίας της, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η γνώση είναι δύναμη και όπλο ανατροπής. Ο συμπυκνωμένος χρόνος υλοποίησης των πιο βάρβαρων μέτρων για τη ζωή μας απαιτεί τον άμεσο ξεσηκωμό και οργάνωση όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά όλου του λαού. Για να διεκδικήσουμε δημόσια, δωρεάν και καθολική μόρφωση που εξυψώνει τους ανθρώπους και τους θέτει «ικανούς για την ανθρώπινη αποστολή τους, να δημιουργούν συνειδητά την ιστορία τους»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ