Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ - GAZPROM
Παζαρεύουν την τιμή του φυσικού αερίου

Οι διαβουλεύσεις δεν είναι άσχετες με τους γενικότερους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση με την «Gazprom» για την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ελλάδα από το ρωσικό μονοπώλιο. Η διακρατική σύμβαση λήγει το 2016. Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εξαρτά την ανανέωσή της για άλλα 10 χρόνια από το αν θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου.

Η όλη συζήτηση δεν είναι αποκομμένη από τις γενικότερες εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, με δεδομένο το πρόσφατο ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ και την προσπάθεια Καταριανών και Αζέρων να εισέλθουν ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με στελέχη της «Gazprom», η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου είναι για την Ελλάδα κατά 30% μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η διαπραγμάτευση για τη μείωσή της έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτη και στο πλαίσιο των διμερών επαφών υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, και τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, Βλ. Τσκικβισβίλι.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι οι μειώσεις που ζητάει είναι της τάξης ακόμα και του 30%, προσπαθώντας να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι επιδιώκει να ρίξει το κόστος για τη λαϊκή κατανάλωση. Στην πραγματικότητα όμως ο καημός της δεν είναι για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά για τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες, παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις και «διευκολύνσεις» από το κράτος, διαμαρτύρονται ότι οι συγκριτικά υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια πλήττουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χτες παρενέβη με ανακοίνωσή της η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ-φόρων) υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή.

Τα παζάρια ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την «Gazprom» αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί στη διαιτησία. Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι μετά το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την προσφορά της αζέρικης «Socar» για την εξαγορά του ποσοστού τους στο ΔΕΣΦΑ.

Δώρα και από τη ΔΕΗ

Νέες τιμολογιακές προσφορές για τους «μεγάλους» της πελάτες ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ, καθώς, όπως φαίνεται, δεν τους αρκούσαν οι μειώσεις κατά 49% στο ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ (για τις Ανανεώσιμες Πηγές), που τους χορηγήθηκαν πριν από λίγες μέρες. Ετσι, η διοίκηση της ΔΕΗ «με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και τον «εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «εγκαινιάζει» 15 νέα τιμολόγια για την Υψηλή και Μέση Τάση, τα οποία οδηγούν σε «ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή ρεύματος». Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί ο «πελάτης», τα νέα τιμολόγια να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2013.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ