Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις στο προσκήνιο

Η συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην ίδια πόλη επαληθεύουν την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, που αναζητά μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων. Το «ευχαριστώ» του Αμερικανού υπουργού Αμυνας για τη διαχρονική αξιοποίηση της βάσης της Σούδας, ιδιαίτερα για το ρόλο που έπαιξε στην επέμβαση σε βάρος του λαού της Λιβύης, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, λόγω και της θέσης της, αποτελεί «κλειδί» για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία που έχει η συμμαχία με την Ελλάδα για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ, που σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Να τι εννοούν κυβέρνηση και ντόπια αστική τάξη όταν λένε ότι θα εκμεταλλευθούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για να βγάλουν την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και να αναβαθμίσουν τη θέση της στην περιοχή: Συμμετοχή με κάθε μέσο στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία, που επίσης διεκδικεί να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο.

Για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Που σημαίνει ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί βραχίονα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κομμάτι στο παζλ των ανταγωνισμών, που γεννούν νέες απειλές για τους λαούς. Οι ανταγωνισμοί αυτοί δε σχετίζονται μόνο με την Ενέργεια, αλλά και με τους εξοπλισμούς, όπου, σε σχέση με την Ελλάδα, οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις προμήθειες. Οι πιέσεις όμως από την ΕΕ, που αυξάνονται, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της αμυντικής της βιομηχανίας, οξύνουν τις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα ένας από τους καλύτερους πελάτες των μονοπωλίων τους.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς το θέμα, δεν πρόκειται να βρει τίποτα που να συμφέρει το λαό. Καμιά χώρα που έπαιξε με τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων δεν γλίτωσε από το να καεί και η ίδια. Πάντα όσον αφορά τους λαούς αυτών των χωρών. Από αυτή την άποψη, οι εξελίξεις που σηματοδοτεί η παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και οι προσπάθειες της ΕΕ να αναπτύξει παράλληλα την πολεμική της μηχανή, αυξάνουν τους κινδύνους να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε θύτη και θύμα. Χρειάζεται επαγρύπνηση. Ο λαός αποφασιστικά να καταγγείλει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσει το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα, να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να καταδικάσει τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Καλαμάτα ως ορμητηρίου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς λαών, όπως πρόσφατα αυτού της Λιβύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σταθερότητα» με θύμα τους λαούς(2013-07-30 00:00:00.0)
Σε επικίνδυνους δρόμους(2012-11-21 00:00:00.0)
Επικίνδυνη προπαγάνδα(2012-09-22 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κυβέρνηση(2012-09-01 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κυβέρνηση(2012-09-01 00:00:00.0)
Η Συρία στο «μάτι του κυκλώνα»(2012-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ