Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
«Φαρμακερή» απόφαση για το ωράριο

Τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων αποφάσισε ο Δήμος της Αθήνας ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών φαρμακοποιών, χονδρεμπόρων και βιομηχάνων για την κατάργηση όλων των περιορισμών που εμποδίζουν τη δράση τους.

Ο Δήμος Αθήνας εναρμονιζόμενος με τη λογική της απελευθέρωσης του ωραρίου στη λειτουργία των καταστημάτων, αποφάσισε ως εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τις 62 ώρες -από 40 ώρες που είναι τώρα- στις οποίες προστίθενται οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις. «Οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή αυτή απόφαση του Δήμου της Αθήνας θα είναι το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων φαρμακείων της γειτονιάς» καθώς το «60% των φαρμακείων της Αττικής λειτουργούν μόνο με το φαρμακοποιό χωρίς κανένα βοηθό», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Στο εισαγωγικό της απόφασης του Δήμου των Αθήνας αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση πάρθηκε υπόψη η πρόταση φαρμακοποιών της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου των Αθηνών. Η πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου διατυπώθηκε από 20 φαρμακεία, ενώ 1.016 είχαν ταχθεί υπέρ του σημερινού ωραρίου.

Ηδη η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών με ανακοίνωσή της είχε προειδοποιήσει: «Η διεύρυνση του ωραρίου έρχεται πακέτο με μία σειρά άλλα μέτρα, όπως η διακίνηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα Super Market ή και εμπορικά καταστήματα, το σπάσιμο της σταθερής λιανικής τιμής (ξεκινώντας από τα ΜΗΣΥΦΑ, όπου η τιμή θα είναι ενδεικτική) που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και τη ζούγκλα της "ελεύθερης αγοράς". Δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κυριαρχήσουν και στο λιανικό εμπόριο του φαρμάκου, οι μεγαλοεπιχειρηματίες... Θα οδηγηθούν χιλιάδες επιστήμονες φαρμακοποιοί είτε στην ανεργία είτε στην κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα στις αλυσίδες φαρμακείων. Είναι μέτρα που έχουν σχεδιαστεί χρόνια πριν, από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη ή όπως την ονομάζουν "υγιή επιχειρηματικότητα" και τώρα επισπεύδεται η εφαρμογή τους με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Στο όνομα αυτής της ανάπτυξης γίνονται οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, οι περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, οι αυξήσεις στις πληρωμές στη φαρμακευτική δαπάνη από τους ασθενείς, τα εκατοντάδες φάρμακα που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειωμένες δαπάνες για Υγεία - Φάρμακο(2015-09-06 00:00:00.0)
Η ΔΗΠΑΚ για το ποσοστό κέρδους στα φαρμακεία(2014-07-05 00:00:00.0)
Χτυπά αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους(2013-08-03 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στην «απελευθέρωση»(2012-12-12 00:00:00.0)
Δραματικά τα αδιέξοδα από την κρατική υποχρηματοδότηση(2012-06-06 00:00:00.0)
«Φαρμακερή» επανέκδοση του νομοσχεδίου(2005-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ